,
ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna Addolorata
i Via di Montoro nr. 22-23

Se ovenover nr. 63 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Foto af Madonna Addolorata i Via di Montone nr 22-23. cop. Leif Larsson
Cop. Leif Larsson

På sydsiden af Via di Montoro sidder et af de mange små gadealtre, som kvarteret er så rigt på. Det drejer sig her om et maleri af Jomfru Maria fremstillet som Mater Dolorosa, som det er angivet på en indskriftstavle under billedrammen, på italiensk: Madonna Addolorata: Den sørgende Madonna.

Oliemaleriet dateres til 1800-tallet og er opsat på facaden af en charmerende 6-fags ejendom i 4 etager med okkerfarvet front, brudt af hvide etageadskillelsesbånd. Det sidder midt på facaden, mellem førstesalens vinduer, og er anbragt i en tynd brun træramme omkranset af en bred stukramme, der foroven har en dekoration i stuk, som skal forestille, at rammen hænger i et hvidt sikebånd, der øverst er knyttet i en sløjfe.

Foran maleriet, men under den lille indskriftstavle og siddende på det vandrette etageadskillelsesbånd, er der anbragt en støbejernsarm med holder til et lys eler en pære.

Man ved ikke, hvem der har malet Madonna-billedet, men længere nede på facaden sidder en indskriftstavle med navnet på den person, der ejede bygningen i 1833. Så alterarrangementet kan muligvis være opsat på dette tidspunkt.

På maleriet ses Jomfru Maria med foldede hænder. Hun er i en lys klædning, næsten dækket af en blå kappe og slør, og vender sit sørgmodige ansigt opad mod højre og skuer op mod himmelen. Maleriet er på et tidspunkt blevet forsynet med en metalkrone og forskellige dekorationer er opsat omrkring Maria indenfor den ovale ramme: en rosenkrans, en sølvdaggert pegende mod hendes hjerte, og flere sølvhjerter af typen "ex-voto", som de troende giver i taknemmelighed over, at Maria er gået i forbøn for dem, de syge er blevet helbredte eller deres problemer er blevet afhjulpet.

Foto af Madonna Addolorata i Via di Montone nr 22-23. cop. Leif Larsson
Cop. Leif Larsson

Mellem husets 2 indgangsdøre i nr. 22 og 23 sidder en tavle med indskriften "Proprietà libera - di Varese Felice - Anno 1833": "Ejendom fritaget for skat - tilhørende Felice Varese (i) år 1833". Felice Varesi var en kendt baryton-sanger, der især excellerede i Verdi-partier.

 

Litteratur om Edicola med Madonna Addolorata:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 152.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. - (2015). ----- side 30.
info.roma.it: Madonna Addolorata, Via Montoro.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.11.2020 og sidst opdateret d. 1.12.2020