,
ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna med Barnet
Piazza del Paradiso nr.64

Se foto fra borgato.be - og Se foto fra Info.roma.it

Se oven for nr. 43 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Mellem andensalens vinduer på det smalle, 2-fags hus, der i kvarteret Rione Parione står på sydsiden af Piazza del Paradiso og har numrene 64-64A, sidder under en halvcirkelformet metalbaldakin og omgivet af flagrende stukbånd og -grene en rund stukramme med et af de mange små gadealtre, "edicole sacre", som dette kvarter er så rigt på.

Det drejer sig her om et oliemaleri af Jomfru Maria med Jesus-Barnet på skødet (se foto fra borgato.be).

Der er tale om et maleri fra et ukendt tidspunkt mellem 1700-1800-tallet (måske nærmest det sidste), udført af en ukendt kunstner på en metalplade med en højde og bredde på ca. 55 cm. og indsat i en rund stukramme fra 1700-tallet.

Jomfru Maria vises i halv figur, siddende vendt delvist mod venstre og med Jesus-Barnet til venstre, altså støttet af hendes højre arm og hånd, som holder ham fast mod noget, der ligner et armlæn eller en lille pude, men ifølge eksperterne skal være en jordkugle. Billedet er ret udvidsket, så det er svært at skelne farverne, men det lader dog til, at Maria er iklædt den sædvanlige røde kjortel under en blå kappe med slør. Hun ser kærligt ned på Barnet, der til gengæld ser ud mod beskueren og med sin højre hånd holder i ovennævnte jordkugle. Det nøgne Jesus-Barn rækker den anden, venstre hånd frem mod Moderen, der med sin venstre hånd griber kærligt om Barnets. Maleriets baggrundsfarve er lysebrun.

Den omgivende runde og kraftigt profilerede ramme er af stuk og stammer som nævnt fra 1700-tallet. På muren under den sidder et relief af 2 blomstrende liljegrene over kors, mens der over rammen flagrer bånd og sløjfer i stuk. Ramme og dekoration måler 170 x 100 cm. og er anbragt i en højde af 4,8 meter over jorden.

Over ramme og stukbånd sidder en stor baldakin i træ og metal med "frynser" og buet top, der ender i en globus og et kors.

Under rammen og stukgrenene sidder en lille svungen smedejernsarm til et lille lys. Det fortælles, at der her tændes lys ved juletid og at der i gamle dage her samledes "pifferari og zampognari" for at spille melodier til Madonna's hyldest. "I pifferari" var fløjtespillere og "i zampognari" var sækkepibespillere. De kom ind fra oplandet ved juletid og gik rundt og spillede i Roms gader mod lidt håndører fra de forbipasserende. (Se billede fra Museo di Roma in Trastevere 2012).

 

Litteratur om Edicola med Madonna med Barnet:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 132.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 5: Rioni: VI - Parione, IX - Pigna. (2014). ------- side 45.
Per le Vie di Roma : Le Edicole Sacre / a cura di Luisa Cardilli. - Bonsignori Editore, cop. 2000.
- side 179-180.
borgato.be: Piazza del Paradiso.
Info.roma: Madonna col Bambino a Piazza del Paradiso.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.7.2023 og sidst opdateret d. 29.9.2023