,
ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Krucifiks
i Via dei Farnesi, overfor nr.78

Se ved nr. 52 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Edicola med Krucifiks i Via dei Farnesi. - Foto: cop. Leif Larsson
Foto: cop. Leif Larsson

På muren mod Palazzo Farneses have, lige til højre for selve palæmurens hjørne, sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et krucifiks, altså en fremstilling af Jesus på Korset, den korsfæstede Kristus, "Cristo Crocifisso", i denne fremstilling også kaldet "Il Redentore": "Frelseren".

Korset er anbragt bag en kraftig glasplade, der besværliggør synet. Det er indsat i en høj bue, flankeret af let profilerede søjler, der mest blot er antydet i selve rammen, som er i marmor og har trekantet overdel, der først består af nogle relieflinier, derpå af et felt med indskriften "Jesus Nazar" under et let fremspringende trekantet tag. I hjørnerne under skriftfeltet ses relieffer af 2 liljer, Farnese-familiens våbensmærke. Den tempelagtige alteropbygning bæres at en vandret, let profileret marmorkarm.

Selve krucifikset består af et kors, som muligvis er udført i træ, samt en statue af den på korset hængende Kristus med hovedet bøjet over sin højre side. Der er muligvis rester af bemaling, men det er svært at skelne på grund af glaspladen. Over korsets overkant sidder en lille plade med indskriften "INRI", hvilket står for "Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum" : "Jesus af Nazareth, jødernes konge".

Alteret dateres til 1700-tallet og billedhuggerens navn er ikke kendt.

 

Litteratur om Edicola med Krucifiks:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 140.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. (2015).
------- side 33.
Chi era costui: Crocifisso.
Info.roma: Edicola del Redentore a Via dei Farnesi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.9.2020 og sidst opdateret d. 30.9.2020