ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Capponi - Dall'Olio - Antonelli

--- Via di Monserrato nr. 34-37 ---

Se nr. 67 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I kvarteret Rione Regola står i Via di Monserrato nr. 34-37 et stort velholdt palæ med 6 fag i 4 etager. Det er det gamle Palazzo Capponi, som også har heddet Palazzo Casali, Palazzo Dell'Olio og idag hedder Palazzo Antonelli. Bygningen fremstår idag som resultatet af en større renovering og ombygning i 1840.

Ejendommens facade er sammenbygget af 2 dele. Den til højre er ganske smal, med kun ét fag, og i 5 etager, men lavere end den følgende dels 4 etager. Her er forneden en smal og lav dør med nummeret 37. Vinduesrækkerne følger til dels resten af komplekset i højde og udseende, men muren er her kun pudset og en lodret række stenkvadre mellem de 2 bygningsdele er rester af en hjørnebeskyttelse.

Den næste del af komplekset er i 5 fag og 4 etager med en tilbagetrukket 5. etage, der er højere end det smalle hus. Dette egentlige palæ har til gengæld en meget høj stueetage, med 3 høje, firkantede portaler, hvoraf nr. 34 er hovedindgangen med indkørsel til den indre gård, hvori man stadig kan se rester af den gamle bygning fra 1500-tallet. Denne nederste del af facaden er mest dækket af stuk i stenmønster, mens den øvre del har pudset facade, som ved hjælpe af smalle, vandrette gesimser opdeler den i 2 dele. I den nederste ses første- og andensalens vinduer. De første er høje og i kraftige profilerede rammer, toppet med vandrette overliggere båret af udskårne konsoller. De næste er små, kvadratiske vinduer i brede stukrammer. Efter næste række gesimser, sidder trediesalens høje vinduer i profilerede rammer med vandrette overliggere. Den øverste etage gemmer sig bag en lang altanrække. Store stenkonsoller bærer kratige fremspringende overliggere over de 3 porte

Huset stammer som nævnt fra 1500-tallet, hvoraf de meget interessante rester stadig er synlige i den indre gård. Her ses vinduer i travertinrammer fra midten af 1500-tallet og en gammel facadebemaling i clair-obscur- og graffititeknik på 2 af gårdspladsens sider, hvor der desuden på muren ses rester af våbenskjold, der minder om det tilhørende familien Casali fra Bologna. Desuden er her nogle meget smukke loggia'er og buegange, som nu er tilmurede. (se billeder herfra på siden: RomeArtLover)

Palæet var altså først i Capponi-familiens besiddelse, men omkring 1840 ejedes det af Domenico Dell'Olio, som slog 2 bygninger sammen og derved fik sammenbygget dem til det nuværende Palæ med ny facade af Virginio Vespignani, der også stod for opførelsen af den trappe, der derved forkortede gårdens portico.

Idag ejes bygningen af Antonelli-familien.

Igennem tiden har Capponi-familien også ejet et hus i kvarteret Rione Ponte: hvor Palazzo Capponi Cavalletti Pediconi stadig står i Via degli Orsini nr. 32A-34.

 

Litteratur om Palazzo Capponi-Dall'Olio-Antonelli:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 114.
Guidi Rionali di Roma. - Roma, Fratelli Palombi Editori
.
- Rione VII : Regola - Parte Seconda (Del 2) / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984.
------ side 30.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005..
- side 352, 420, 593, 629, 688, 720.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 192.
info.roma.it: Palazzo Capponi, Antonelli, Dall'Olio.
www.borgato.be: Via di Monserrato.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.6.2021 og sidst opdateret d. 6.6.2021