ANNAS ROM GUIDE

Palazzo dei Cavalieri dell'Ordine Teutonico

- Via del Mascherone nr. 57 i Rione Regola -

Se ved nr. 103 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

Den lange 14-fags ejendom på hjørnet af Vicolo dei Venti og Via del Mascherone (med hovedportal i nr. 57) tilhørte tidligere den gamle ridderorden, Ordine Teutonico, som var grundlagt i 1190. Nu huser bygningen istedet Istituto Ecclesiastico di Maria Immacolata.

Den 3-etagers ejendom stammer fra 1600-tallet. En stor og imponerende ramme i kvadersten udgør hovedportalen. Den afsluttes af en bue og en brudt, profileret overkarm, der indrammer det, som engang var Ordenens våbenskjold, men idag er erstattet af en lille Maria-skulptur. I hver side af facaden findes brede portbuer og i nr. 55 er der endnu en indgang. Alle disse åbninger er i brede travertinkarme ligesom stueetagens vinduer, hvoraf nogle er tilmurede. På førstesalen er vinduerne indsat i profilerede rammer med stukrelieffer i form af snirkler og spiraler ved siderne. Over de vandrette, profilerede overliggere er der anbragt flere snirkler i stuk. Således afsluttes også andensalens vinduer, men her er reliefferne lidt mindre og ikke så snørklede.

På hushjørnet og ved ejendommens afslutning til højre i Via del Mascherone er der opsat en lodret række stenkvadre, groft tilhugne forneden og tyndere højere oppe. På hjørnet mod Vicolo dei Venti sidder her i førstesals højde en oval ramme med et Maria-billede. Facaden mod denne sidegade tæller 3 fag på etagerne og 2 indgange, en smal i nr. 7 og en bred portbue i nr. 6.

Bag bygningen, hvori der blandt andet var en stor sal, som husede en samling af portrætbuster, er der en stor gård, der tidligere var et haveanlæg.

Kejser Leropold I af Østrig solgte Palæet til Sinibaldi-familien, der i de mange rum lod installere en tekstilfabrik. Senere omdannedes Komplekset i 1951 til det religiøse institut "Istituto Ecclesiastico Maria Immacolata".

Litteratur om Palazzo dei Cavalieri dell'Ordine Teutonico:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13 + 18.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 92,129.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. ----- side 60.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
info.roma.it: Palazzo dell'Ordine Teutonico, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.9.2021 og sidst opdateret d. 8.9.2021