ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Donarelli

- Via Giulia nr. (95-96) - 97 - 98

Se nr. 82 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

Idag kaldes dette Palæ oftetst Palazzo Donarelli, fordi det fra 1700-tallet har været ejet af Donarelli-familien. Bygningen er imidlertid oprindeligt opført af Ricci-familien og kan derfor også ses omtalt som Palazzo Ricci-Donarelli eller Palazzo Donarelli Ricci.

Palazzo Donarelli er en stor hjørnebygning, som har hovedfacade ud mod Via Giulia og sidefacade mod gyden Vicolo Sugarelli. Palæet er sammenbygget af flere mindre ejendomme, nogle 1400-tals huse i Vicolo Sugarelli og et andet nabohus i Via Giulia nr. 96. Dette er ligesom Palæets hovedbygning opført i 1600-tallet. (se foto fra borgato.be)

Den ældste hovedbygning blev restaureret senere i 1600-tallet af Carlo Rainaldi efter Ricci-familiens ønske og samtidig blev de forskellige huses facader tilpasset, så farver, vinduesplaceringer og udsmykning så vidt muligt blev gjort ens.

Der er dog stadig flere ting, som røber den oprindelige bebyggelse. Den oprindelige 4-fags bygning med numrene 95-96 har godt nok fået tilrettet vindues- og døråbningen i stueetagen, men vinduerne på andensalen sidder i et helt andet niveau end resten af komplekset. Desuden er huset lidt lavere, har kun 3 - omend høje - etager, og tagudhænget er mere udskåret og forsynet med rosetter. Vinduesrammerne har øverst stukdekoration af løvehoveder.

Ved siden af står til højre det oprindelige Palæ med sine 4 etager og 6 fag mod Via Giulia. Den store hovedportal i nr. 97 er kantet af meget kraftige travertinsøjler med doriske kapitæler, der sammen med en udskåret midterkonsol bærer en stor balkon med smedejernsgitter. En mindre prangende indgang i nr. 98 er omkranset af en fint profileret ramme.

Hushjørnet mod Vicolo Sugarelli har op til andensals højde fået en forstærkning af kraftige stenkvadre i travertin. De kan stamme fra den oprindelige 1400-tals bygning. Samme slags forstærkning op til førstesals højde ses i Vicolo Sugarelli på hjørnet af det sidste af de mindre 1400-tals huse, som blev inkorporeret i Palazzo Donarelli.

Også på facaden ud til gyden ses det tydeligt på vinduernes udformning, husets højde og det brede tagudhæng, at der oprindeligt har været tale om 2 uafhængige bygninger.

Fra hovedindgangen i Via Giulia nr. 97 fører en spiralformet trappe, udsmykket med konkylier og løvehoveder i stuk, op til salene i bygningen til venstre.

Palæets indre gårdsplads har en uregelmæssig grundform og husets mure er her udsmykket med flade søjler i teglsten, som kan stamme fra 1500-tallet.

Litteratur om Palazzo Donarelli:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 195.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1981.
--- Rione V Ponte, Parte 1V / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione. ------- side 48, 50.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 (før de nyeste fund).
Borgato.be: Palazzo Ricci Donarelli.
Info.roma.it: Palazzetto Ricci Donarelli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.8.2022