ANNAS ROM GUIDE

Fontana del Fritto Misto


I det nordlige hjørne af det store parkanlæg, som idag dækker næsten hele Piazza Vittorio Emanuele IIEsquilin, står en lille fontæne - eller snarere en statuegruppe i et lille bassin - noget gemt af vejen og noget overset. Romerne kalder den skulpturen for "fritto misto", det vil sige: "blandet fritteret/dybstegt", en ret som ofte står på spisekortet på restauranter ved badesteder og måske bedst kendes som "alt godt fra havet". Og statuen forestiller da også 3 havmænd (tritoner), en delfin og en stor blæksprutte, som brydes med hverandre.

Fontana del Fritto Misto... Fontana del Fritto Misto

Det er lidt respektløst med dette "kælenavn", for gruppen er renst faktisk hugget af den kendte billedhugger Mario Rutelli, som har udført figurerne på den store Fontana delle NaiadiPiazza della Repubblica.

Og egentlig hørte denne skulptur også hjemme der. I 1911 blev Rutelli's første model til fontænens centrale skulpturgruppe opsat i Fontana delle Naiadi, men det var ingen succes. Tilskuerne brød sig ikke om den sammenfiltrede masse af mennesker og dyr; de gjorde nar af de besynderlige snoninger og sære sammenstillinger; og folkeviddet døbte snart gruppen "il fritto misto di Termini": den der omgang alt godt fra havet, som nu står ved Termini.

Bystyret sad ikke disse tilkendegivelser overhørig, men lod skulpturgruppen fjerne og bad kunstneren om at komme med et andet forslag - og denne gang noget mere "sobert". (Faktisk var der også megen kritik af hans statuer af vandnymferne på fontænen, de var for sensuelle og udfordrende efter manges mening, men fik dog lov til at blive på deres plads).

I 1912 opsattes så Rutellis Glaucus-figur i Fontana delle Naiadi, men tilbage stod Kommunen nu med kunstnerens forkætrede første udkast med havmændenes kamp. Den skulptur blev så anbragt lidt afsides, i en lille dam i haveanlægget på Piazza Vittorio Emanuele II.

Tidens tand har været hård ved skulpturen. Den er flere gange blevet restaureret, men mange detaljer er gået tabt.

 

Litteratur og links om Fontana del Fritto Misto:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XV : Esquilino. side 114.
Pocino, Willy: Le fontane di Roma. Newton & Compton editori, 1996.
- side 440.
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 860 (nr.1928).
I Rioni di Roma : storia, segreti, monumenti, tradizioni, leggende, curiosità / Alberto Manodori, Ludovico Pratesi, Claudia Cerchiai, Mauro Quercioli. Roma : Newton & Compton editori, 2005.
- Volume 3: Trastevere, Borgo, Esquilino, Ludovisi, Sallustiano, Castro Pretorio, Celio, Testaccio, San Saba, Prati.
- side 977-978.
Info.Roma: Statua dei Tritoni detta Fritto misto.

 

Kort over området
Fotos fra Esquilinturen
Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Tilbage til Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 17.7.2012 og sidst opdateret d.21.7.2012