ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna
i Via di San Martino ai Monti nr.18

Indfældet i væggen til et hus i Via di San Martino ai Monti nr.18 sidder i ca 3-4 meters højde et af Roms mange Madonna-billeder.

Det drejer sig her om et rundt freskomaleri på ca.1 meter i diameter, udført af en anonym kunstner af den romerske skole i slutningen af det 19.århundrede. Jomfru Maria er malet med et hvidt slør over det mørke hår og med en blå kappe over en rød dragt. Hun har foldet hænderne over brystet, i bøn, og retter blikket mod himmelen. Denne fremstillingsmåde ligner meget den Madonna-type, som kaldes "Mater Dolorosa" og stilen har mindelser om 1600-tallets klassicisme. Historikeren Paola Pengo foreslår i bogen "Per le vie di Roma", at inspirationen måske kan stamme fra maleren Domenichino. Han boede nemlig tidligere i et hus her på stedet.

På fresken har taknemmelige troende anbragt 4 votivgaver, 2 i hver side.

Rammen om maleriet er udført i stuk og stammer ligesom maleriet fra slutningen af det 1800-tallet. I kanten er der malet teksten "Mater Amabilis, Ora pro nobis" ("Elskede Moder, Bed for os").

I 1950 blev husets facade renoveret og der blev opsat marmorplader op til første sals højde. I disse plader har man skåret et rundt hul, hvori ramme og fresko er indsat.


Litteratur om Edicola med Madonna:
Per le vie di Roma. A cura di Luisa Cardilli, Bonsignori Editore, 2000.
- side 113f.

Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra gaden
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.6.2005