ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna della Pietà,
i Via del Pozzuolo nr.14
Via del Pozzuolo nr.14 i Rione Monti sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et oliemaleri på lærred af Jomfru Maria som "Madonna della Pietà", "Barmhjertighedens Madonna" (se foto).

Alteret er opsat på facaden på et af gadens middelalderhuse. Det hviler på en hylde af træ og består af en malet stukramme i nyklassicistisk stil, sammensat af to flade søjler på siderne og et trekantet gavlfelt foroven. I toppen af gavlfeltet og under selve maleriets ramme sidder jernarme med holdere til lamper. Det måler ca. 1x1,5 meter og sidder ca.4 meter oppe.

Maleriet er dækket af glas, det er nærmest kvadratisk, ca.40x45 cm, og forestiller Jomfru Maria's ansigt. Hun bøjer sig let til venstre og har lukkede øjne. Et hvidt slør dækker hendes hoved og hun bærer krone samt en rød koralkæde om halsen. Rundt om Madonna er der indsat 7 votivgaver og et stykke rødt stof.

Man kender ikke kunstnerens navn, men både maleriet og rammen dateres til det 19.århundrede. Det omtales af A. Rufini i 1858, hvor der var 3 votivgaver og Madonna bar en sølvkrone, så det har i hvert fald siddet her siden da, men kan jo meget vel være ældre. Det er ikke så sjældent, at et ødelagt eller blegnet maleri i en edicola er blevet udskiftet med et nyt og det samme kan gælde rammen. I dette tilfælde har vi imidlertid intet belæg for at sådan en "fornyelse" af en ældre edicola har fundet sted.


Litteratur om "Edicola" med Madonna della Pietà:
Per le vie di Roma: le edicole sacre. A cura di Luisa cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 116.
Se foto på Chi era costui?: vælg "edicola" og søg på gadenavnet under "cerca via".


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra gaden
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.11.9.2004 og sidst opdateret d. 9.10.2004