ANNAS ROM GUIDE
Porticus Absidata
Ordet "porticus absidata" betyder søjlegang i apsis-form, det vil sige en søjlegang i halvcirkelform, og det er sådan, at denne søjlegang i den nordøstlige ende af Nerva's Forum omtales.

Plan over Nerva's Forum med tilstødende bygninger
Man kender ikke brugen af denne søjlegang, som på en pudsig måde har buet indad i Nerva's Forum. Muligvis har den på denne måde fungeret som en slags monumentalindgang til dette for de besøgende, som kom oppe fra Subura-kvarteret og højene bagved.

Den antikke gade Argiletum kom heroppe fra ad omtrent samme forløb som nutidens Via della Madonna dei Monti og fortsatte ned tværs over Forumdalen. På kortet til venstre kan man se hvordan.

Før Nerva's Forum blev opført, løb gaden blot forbi Augustus' Forum og senere mellem dette og Vespasian's Freds-Forum.

Porticus Absidata stødte op til apsis på det lille Minerva-Tempel, som afsluttede Nerva's Forum, der også kaldes "Forum Transitorium" på grund af sin karakter af gennemgangs-område.


Idag kan man ved den moderne Via di Tor de' Conti se resterne af Porticus Absidata ud for Via della Madonna dei Monti, hvor den danner forbindelse med den høje støtte- og brandmur, som Kejser Augustus tidligere havde ladet bygge for at beskytte sit Forum. Søjlegangen er bygget ligesom støttemuren, i tilhuggede blokke af stenarterne "peperino" og "pietra gabina" mellem bånd af travertin.

På et senere tidspunkt blev Porticus Absidata ombygget til et nymfæum med vandbassin, fontæner og statuer mellem søjlerne.Litteratur om Porticus Absidata:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 32.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr. 22.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 259f.


Plan over området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.8.2005