ANNAS ROM GUIDE
Augustus' støtte- og brandmur mellem Augustus' Forum og Subura
Kort om Augustus' brandmur:
Foto af Augustus' brandmur

Nutidens Via di Tor de' Conti og Piazza del Grillo afgrænses mod sydvest af en høj og kraftig mur opført i store kvadrer. Muren stammer fra år 2 før Kristus, hvor Kejser Augustus anlagde sit store og pragtfulde Forum nede i Forum-dalen ud for Cæsar's Forum.

For at beskytte det nye anlæg og det pragtfulde Tempel for Mars Ultor, som blev bygget tæt op af højen, lod Kejseren opføre en høj og kraftig mur, som fungerede dels som støttemur mod højen og dels som brandmur mod det bagvedliggende tætbefolkede og -bebyggede Subura-kvarter, der ofte var hærget af voldsomme brande

Muren er godt bevaret, den er 30 meter høj og udført i tilhuggede blokke i stenarterne "peperino" og "pietra gabina" mellem bånd af travertin.

Via di Tor de' Conti er der ud for Via Baccina en stor buet port i muren, den fik i Middelalderen navnet "Arco dei Pantani", men var oprindelig en sideindgang til Augustus' Forum. Denne befandt sig på højre side af Mars Ultor Templet, mens der var en tilsvarende sideindgang på Templets anden side. Også denne kan stadig ses idag, den består af 3 buede porte i muren.

Foto af Augustus' brandmur med Arco dei Pantani
Ved Piazza del Grillo er muren gennembrudt af en moderne indgang til Augustus' Forum, fra denne kan man ad en moderne trappe og en sti til højre komme hen til den ovennævnte 3-dobbelte port, hvorfra man ad en restaureret trappe og en moderne jerntrappe kan komme ned til selve Forum-pladsen.

Den solide støttemur har i tidens løb indgået som del af forskellige bygningsværker, som har været opført i og på ruinerne fra Augustus' Forum og Mars Ultor Templet. Således kan man idag på muren se rester fra den gamle kirke Annunziata og en fresko af San Domenico fra det, der engang var indgangen til et Kloster hørende til Kirken. Også en af væggene i loggiaen til Casa dei Cavalieri di Rodi ved Piazza del Grillo udgøres af Augustus' støttemur.

Foto af Augustus' brandmur med kirkeportal

Fotos af muren
Plan over området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.8.2005 og sidst opdateret d. 8.10.2005