ANNAS ROM GUIDE

Vicolo dei Polacchi

Se til højre for nr. 131 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

Denne lille gyde løber i kvarteret Rione XI Sant'Angelo mellem Via dei Delfini i syd og Via dei Polacchi i øst, idet den går i en skrå nordøstlig retning og herved afskærer en lille trekantet grund med et gammel og forsømt hus fra 1700-tallet.

En rigtig gyde er der imidlertid ikke længere tale om. Den er nemlig blevet lukket af i begge ender. I Via dei Delfini er der opbygget en lav mur mellem det store Palazzo Delfini og det ovennævnte gamle hus, der muligvis tidligere har tilhørt Broderskabet ved Kirken Santa Maria del Portico. Der skal engang have siddet en indskriftsplade om dette på muren med teksten "Domus Societatis Sancte Mariae Porticus Gratia et Consolatione pro medietate".

I den lave mur sidder en gitterport og over denne er der en halvcirkelformet bue med et lille Madonna-billede bag glas, der med sine reflekser gør det svært at studere det nærmere. Det drejer sig om en Madonna med Barnet af typen "Madonna del Rosario", hvor Jesus-Barnet fremviser rosenkransen for beskueren. Det er et lille oliemaleri fra 1800-tallet. Både Maria og Barnet er forsynet med kroner i ædelmetal.

I gydens anden ende sidder også en aflåst gitterport i en lav, grå mur, der er trukket noget tilbage fra Via dei Polacchi således, at der er dannet en lille plads foran muren. Gyden er således heller ikke fra denne side tilgængelig for andre end de lokale beboere.

Langs vestsiden af Vicolo dei Polacchi står nærmest Via dei Delfini sidemuren til Palazzo Delfini med palæets sjove lille tårn over den bageste del. Herefter følger et lille, aflangt gårdhaveanlæg, som når ud til den lave mur, der lukker gyden af mod nordøst.

Langs gydens østside står en række sammenbyggede huse, hvoraf det ud mod Via dei Delfini er den ovenforomtalte bygning fra 1700-tallet.

I Antikken løb der en gade på omtrent samme sted som nutidens Vicolo dei Polacchi. Den havde et lidt knækket forløb, startede lidt længere mod vest og løb i nordøstlige retning, hvor den cirka midt på Vicolo dei Polacchi knækkede svagt og fortsatte mod nord lige vest for den moderne gyde. Omtrent midtvejs i gyden og ved det antikke knæk mødtes denne af en sidegade fra øst. Alle gadeforløb var kantet af beboelseshuse med forretnings- eller små lagerlokaler i stueetagerne.

 

Litteratur om Vicolo dei Polacchi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 711.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 763.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 94.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2016 og sidst opdateret d. 3.3.2016