ANNAS ROM GUIDE
Piazza della Bocca della Verità

Mere om Piazza della Bocca della Verità

Pladsen var i antikken kvægtorv og her stod også "Statio Annonae", hovedkvarteret for Praefectus Annonae, der havde ansvaret for byens torvehandel og dens forsyning med levnedsmidler, først og fremmest brødkorn. Det var en stor bygning, et ca 30 meter langt og 15 meter bredt søjlebåret hus med muret bagvæg.

Under Kejser Constantin havde Praefectus Annonae ansvaret for bespisningen af over 300.000 fattige. Omkring år 5 før Kristus var der ca. 320.000 personer i Rom, der var berettigede til gratis kornration.

Tidligere lå der her på pladsen en stor cirkelrund sten (5,80 m. i diameter) dekoreret med hovedet af en skrigende faun, måske var det et kloakdæksel eller en udsmykning fra det Mercur-Tempel, som stod på Foro Boario, hvor de handlende kom for at aflægge ed, når de indgik handeler. I middelalderen gik der den legende, at hvis en løgnagtig handlende blev ført hen foran masken og lagde hånden ind i faunens åbne mund, kunne kun den, der ikke havde løjet, trække sin hånd uskadt ud, ellers ville faunen lukke munden og derved bide hånden af!

Onde tunger påstod, at dommerne, hvis de var sikre eller næsten sikre på, at den anklagede var skyldig, "hjalp" masken ved at placere en bøddel med et skarpt sværd bag ved muren.

Naturligvis brugte bedragne ægtefæller også at tage masken til dommer, ja på et vist tidspunkt var det kun den type sager, som faunen fik "forelagt".

I 1632 blev masken indsat i væggen ved indgangen til kirken Santa Maria in Cosmedin på en antik kapitæl.

Pladsen lå tidligere 2 meter over kirkens niveau og blev bragt ned til samme niveau under Pave Clemens XI i 1715. Han lod også rejse en fontæne og en lille vandkunst, som i vore dage er blevet flyttet under en af de mange ombygninger, som pladsen har undergået og som drastisk har ændret det gamle udseende.

Den smukke barokfontæne Fontana dei Tritoni fra ca. 1715 af Carlo Francesco Bizzaccheri står midt på pladsen. Der er en stor kumme, som samler det vand, som 2 tritoner på en klippeblok (lavet af Francesco Moratti) lader falde ned i en konkylieskal.

På pladsen står også 2 små templer fra republikkens tid, et lille, rundt Herkules-tempel og det rektangulære Portunus-tempel. Tæt ved pladsen finder vi også Casa dei Crescenzi fra det 11.århundrede , Janus-buen fra det 4-århundrede efter Kristus og kirkerne San Giovanni Decollato og San Giorgio in Velabro.

Tidligere gik der her en vej ved navn Via della Bocca della Verità fra Piazza Montanara til Piazza della Bocca della Verità. Den forsvandt, da Via del Mare blev anlagt. Det var ellers en meget gammel vej, brolægningen fra den sene Kejsertid kom for dagen i 1873, og den forbandt grønttorvet med kvægtorvet. Senere lå her mange hølader og ved påsketid afholdtes her nogle meget populære "Påske-Mysteriespil", hvor Kristi lidelseshistorie blev fremstillet.


Fotos fra Piazza della Bocca della Verità
Kort over Piazza della Bocca della Verità
Bøger/links om Piazza della Bocca della Verità
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside