ANNAS ROM GUIDE
Via Vittoria
er en lille gade, der forbinder Via del Corso med Via del Babuino i Rione IV, Campo Marzio.

Det er en gammel gadse og navnet kendes i hvert fald fra 1617, hvor en vis Stefano Vittoria, der var væver, boede der. Måske stammer gadenavnet fra denne forretning, måske har det en endnu ældre oprindelse.

Det var i denne gade, at det grufulde drab på den unge Pompilia Comparini og hendes forældre Pietro og Violante fandt sted den 2. januar 1698 i det hus, de ejede her.

Senere kaldtes Via Vittoria også Via delle Orsoline efter det kloster som Camilla Borghese Orsini oprettede her.

I slutningen af 1800-tallet boede Giuseppe Garibaldi i gaden, hvorfra han nemt kunne komme ned til Tiberen og udvikle sine projekter for en regulering af floden og bygningen af de højre mure til beskyttelse mod de stadige oversvømmelser.

Den lille gade starter nede ved Via del Corso overfor Via dei Pontefici. Her ligger i karreen mellm Via Vittoria, Via del Corso og Via dei Greci Monastero di Sant'Orsola, som idag huser musikskolen Conservatorio di Santa Cecilia. Ud til Via Vittoria ligger indgangen til den tilhørende Kirke Sant'Orsola, som ikke længere er i brug.

Gaden løber mod øst forbi den lille sidegyde Via delle Orsoline, der ligger på venstre hånd bag det tidligere Kloster, og den lange Via Belsiana på højre hånd. Lidt længere fremme støder Via Bocca di Leone til, ligeledes på højre side og derpå følger også på denne side Via Mario de' Fiori, inden Via Vittoria munder ud i Via del Babuino overfor Via Alibert.

På dettte gadehjørne ligger Palazzo Dovizelli, som stammer fra 1889, hvor det blev bygget af arkitekten De Mauro. Palæets ejere levede i sin tid af at sælge farver til de mange malere, som boede i området.

Litteratur om Via Vittoria:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 882.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione IV, Campo Marzio, Del 3: side 140, 184.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.8.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.7.2006