ANNAS ROM GUIDE
Via Clementina
ligger i Rione Monti, hvor den går ned ad Viminalhøjens sydskråning fra Via Cimarra i nord til Piazza degli Zingari i syd.

På vejen ned støder sidegaden Via del Sambuco til fra sydvest og nede ved Piazza degli Zingari mødes Via Clementina med Via degli Zingari fra vest og Via dei Ciancaleoni og Via dei Capocci fra nordøst.

Gaden har navn efter Pave Clemens XII, som lod den anlægge i 1734, som det kan læses på mindestenen, der blev sat op i den anledning. En anden gade ved navn Via Clementina fandtes i kvarteret Borgo Santo Spirito, men den er sandsynligvis opkaldt efter en anden Pave, nemlig Clemens VII.

Når man går ned ad Via Clementina, ser man for enden af gaden og den foranliggende Piazza degli Zingari indgangen til metro-stationen "Cavour", som ligger under den højereliggende Via Cavour, som løber forbi ovenfor støttemuren og trapperne, der løber mellem de to niveau'er. Pladsen ovenover hedder Largo Visconti Venosta og på den anden side af den rejser Colle Oppio sig.

Sergio Delli fortæller, at Via Clementina skulle være anlagt på det område, hvor Olympia's Termer lå i Antikken. En indskrift til minde om fundet af rester herfra er opsat på en mur i gaden.

Nede for enden af gaden lå Domus Hyppolitos, nemlig det hus, hvor centurionen Hyppolitos (på italiensk: Ippolito) boede. Her holdtes diakonen Laurentius, San Lorenzo, fængslet indtil han skulle for retten, og i dette hus, der var forsynet med et privat bad, omvendte San Lorenzo sin fangevogter og dennes familie og døbte dem, hvorefter de måtte følge ham i martyriet. I Kirken San Lorenzo in Fonte kan man se de fængselskælderen og resterne af baderummet.

Fra Domus Hyppolitos førtes San Lorenzo op ad Viminalhøjskråningen af en rute, der nogenlunde har fulgt vor tids Via Clementina og Via Cimarra op til toppen, hvor Kirken San Lorenzo in Panisperna senere er rejst til minde om San Lorenzo's martyrdød.Litteratur om Via Clementina:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 292.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.

Fotos fra området
Kort over området
Kort over turen
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.10.2004 og sidst opdateret d.30.10.2004