ANNAS ROM GUIDE
Via Leonina
er en lille gade i Rione Monti mellem Piazza della Madonna dei Monti mod vest og Piazza della Suburra i øst.

Gaden fortsætter det forløb, som Via della Madonna dei Monti har startet på den anden side af pladsen og Via degli Annibaldi. Det er det stykke, som i Antikken kaldtes Argiletum og derefter, hvor Via Leonina fortsætter, Via Subura Maior. I Middelalderen kaldtes området Contrada degli Olmi: Elmetræs-kvarteret.

På vejen støder de små sidegader Via del Angeletto og Salita dei Borgia til fra henholdsvis nord og syd. Den sidste som en trappe ned i Subura-dalen oppe fra den højereliggende Via Cavour.

Via Leonina munder ud i Piazza della Suburra på det sted, hvor der før Via Cavours anlæggelse i 1884 lå en gammel kirke ved navn San Franceschino. Den hed tidligere San Salvatore ad Tres Imagines og en stor marmortavle på et hushjørne ud til pladsen stammer derfra.

Man ved ikke præcis, hvorfor gaden har fået navnet Via Leonina, måske efter en Pave Leo, som kan have anlagt eller forbedret gadestykket. Men hvilken Leo, det drejer sig om, vides ikke. Hvis man ser på det omgivende område, hvor Via Urbana blev udbygget af Pave Urban VIII i åren 1623-1644, Kirken San Salvatore ad Tres Imagines restaureret under Pave Alexander VI i årene 1492-1503 og Piazza della Madonna dei Monti anlagt omkring 1588, er der i det tidsrum 2 paver ved navn Leo, som måske kan have været ophavsmand til gadenavnet: Leo X (1515-1521) og Leo XI (1605).

En anden gade ved navn Via Leonina fandtes andetsteds i byen i Rione Borgo i Borgo Vecchio-kvarteret.

I Via Leonina nr.90 findes der et hus med udsmykning i Jugendstil med blomstermotiver malet på vinduerne og en smuk balkon.

På hjørnet af et hus fra 1800-tallet, hvor Via Leonina møder Piazza della Suburra, sidder et af de mange gadealtre, som vi møder i Rione Monti: en firkantet stukramme med et oliemaleri af "Madonna del Rosario", "Jomfru Maria med Rosenkransen" fra det 18./19.århundrede.


Via Leonina set oppe fra Via Cavour over metroindgangen på Piazza della Suburra ned mod Piazza della Madonna dei Monti:

Via Leonina set fra Via Cavour mod Piazza della Madonna dei Monti

Litteratur om Via Leonina:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 506.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 3: side 54f.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 126.


Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.12.2004