ANNAS ROM GUIDE
Dakerne og de dakiske krige

Dakerne var et folk, der i Antikken beboede landet mellem floderne Donau og Dnestr.

Dette landområde kaldtes på latin: Dacia, mens det på dansk kaldes Dakien. Landet svarede omtrent til nutidens Rumænien.

I årene 107-271 var Dacia en romersk provins, efter at Kejser Trajan i 107 efter Kristus havde besejret landet i 2 krige, der kaldes de dakiske krige. Disse fandt sted i årene 101-102 og 105-106.

Efter den første dakiske krig var dakerkongen Decebalus i 102 gået med til en ydmygende fredsaftale, som han snart efter brød, således at en ny krig, den anden dakiske krig, startede i 105. Kejser Trajan anførte personligt den romerske hær og sejren i 106 blev fejret med en storstilet triumf og med opførelsen af et stort nyt Forum i Rom, bestående af en stor Forumplads, et tempel, en basilica-bygning, 2 biblioteksbygninger og en høj mindesøjle med en 200 meter lang relieffrise, som skildrer de vigtigste begivenheder fra de dakiske krige.

Det store Forumkompleks blev bygget af Trajan's hofarkitekt Apollodorus fra Damaskus, som også fulgte Kejseren i de dakiske krige, hvor han brugte sine evner som militærarkitekt blandt andet ved byggeriet af Donaubroen Pons Traiani og militærbefæstningen Drobeta.

I de næste 164 år var Dacia en romersk provins, indtil Kejser Aurelian i år 271 besluttede at rømme Dacia og området ved Rhin-Donau-grænsen for at koncentrere kræfterne om at samle det øvrige rige.


Litteratur og linka om Dakerne og de dakiske krige:
Christiansen, Erik: Romersk historie. Aarhus Universitetsforlag, 1995.
- side 131, 144.
Wikipedia : The Free Encyclopedia: Dacians.
Wikipedia : The Free Encyclopedia: Dacia.
Wikipedia : The Free Encyclopedia: Dacian wars.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Årstal
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.11.2006