ANNAS ROM GUIDE
Galactotrofousa, Madonna-type

Galactotrofousa betyder "Den der nærer med mælk", "Den Ammende" og kaldes på italiensk "Madonna del Latte", "Madonna Allattante", "Maria Lactans" eller "Maria dell'Umiltà".

Det er en byzantinsk Madonna med Barnet fremstilling og til denne type kan man relatere 2 sekundære typer: "Tricherousa" og "Platytera". Hovedtypen er "Hodighitria".

Madonna fremstilles her som regel i halvfigur, men dog også af og til i helfigur, siddende eller stående.

Hun holder Jesus-Barnet - som regel på venstre arm mens hun med den højre giver ham brystet. Det er her først og fremmest Moderfunktionen, der vises.

De ældste fremstillinger af denne type går tilbage til det 6.århundrede i Ægypten, hvor den var meget brugt. Nogle forskere mener, at dette er en afsmitning fra den gamle ægyptiske forestilling om Gudinden Isis, som giver Horus-Barnet die. Andre peger på flugten til Ægypten og relikviet Madonna's mælk, som opbevaredes mange steder både i Øst og Vest.

I Middelalderen blev denne Madonna-type meget udbredt i Vesten og der findes flere ikoner med dettte motiv. Den ældste fremstilling findes imidlertid i Catacombe di Priscilla. Senere billeder: I Kirken Santa Maria in Trastevere findes en mosaik fra det 12.århundrede og i Santa Maria delle Grazie et ikon, som er bragt til Rom fra Jerusalem, dette er også fra det 12.århundrede og inspirerede senere mange kunstnere af den kretisk-venetianske skole. I Kirken San Silvestro al Quirinale findes et ikon, der stammer fra det 13.århundrede og efter sin senere historie kaldes Madonna della Catena. Flere af de Madonna-billeder, som kaldes Madonna delle Grazie, er desuden af Madonna Lactans-typen.

Andre navne for Galactotrofousa er "Mlekopitalnitza" på russisk.


Litteratur om Madonna-typer:
Edicole sacre Romane. Un segno urbano da recuperare. A cura di Luisa Cardilli. Fratelli Palombi Editori, 1990.
Grioni, John S.: Le edicole sacre di Roma. Editalia, 1975.
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
Sommer, Egon: Russiske ikoner. Bogan, 1988.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. 16.11.2002 og sidst opdateret d. 13.6.2009