ANNAS ROM GUIDE
Madonna delle Grazie
Madonna delle Grazie er en af de Madonna-skikkelser, som dyrkes mest i Rom, hvor hun kan findes i mange kirker og på mange af de små gadealtre på husmure og gadehjørner.

Her til højre ses den version, som også kendes som Madonna di San Marco. Den findes i dag på højalteret i sin helt egen lille kirke, Cappella delle Grazie in Palazzo Venezia, der netop har til huse i et hjørne af dette palæ med indgang Piazza Venezia.

Madonna delle Grazie ses fremstillet på 2 måder: enten som en Madonna med Barnet, som hun ømt og smilende betragter med hovedet på skrå. Eller som en "Madonna Lactans", dvs. En Jomfru Maria der giver Jesus-Barnet bryst.

Under alle omstændigheder vises Jomfru Maria siddende med Barnet i sine arme. Hun ses delvis fra siden, har hovedet let bøjet ned mod Barnet og den ene arm liggende bag hans ryg.

Barnet kan være meget forskelligt fremstillet, som halvvejs liggende, måske halvsovende, hvilende sit hoved på moderens arm - som det ses her til højre - eller mere aktivt siddende oprejst på moderens skød med hånden på hendes bryst og blikket rettet mod den forstyrrende betragter.

Prototypen på denne Madonna-fremstilling er i tilfældet Madonna Lactans det byzantinske ikon Galactotrofousa - og prototypen hertil skal være en meget gammel ikon, som i følge traditionen er malet af San Luca, og som Sant'Elena siges at have bragt til Rom fra Jerusalem for at opstille den i den kirke, som hun her lod bygge, nemlig Santa Croce in Gerusalemme.


Madonna delle Grazie i Cappella della Madonna delle Grazie i Palazzo Venezia

Dette ikon blev hurtigt meget dyrket og der fortaltes om talrige mirakler, som det udvirkede, blandt andre Santa Maria Egiziaca's konvertering i år 473. Og i 1085 byggede man en særlig kirke ved Rupe Tarpea til dette Maria-billede.

Omkring 1587 blev en byzantinsk udgave af Madonna-Lactans-billedet fra det 11.-12.århundrede bragt til Rom af en eremit-munk fra Calabria ved navn Albenzio De Rossi da Cetraro, der havde erhvervet det i under en pilgrimsrejse til Jerusalem. Albenzio slog sig ned i Rom, hvor han gav sig til hjælpe de fattige og syge pilgrimme, især eremiter som ham selv. Til dette arbejde havde han brug for nogle lokaler og i 1587 fik han af Pave Sixtus V tilladelse til at få udbetalt et beløb til byggeriet af et hus, der kunne modtage dem der havde hjælp behov og huse den lille gruppe eremiter med samme idealer, som han havde fået samlet om sig. Det lille herberg og hospital, der kom til at ligge i nærheden af San Pietro mellem de nuværende gader Via di Porta Angelica og Via del Mascherino, blev viet til "L'Ascensione di Nostro Signore" ("Kristi Himmelfart") og her blev også rejst en lille kirke. Men Maria-billedet holdt Albenzio for sig selv indtil sin død i 1606, hvorefter det i 1618 blev opstillet i kirken og hurtigt fik romerne til at flokkes og i løbet af kort tid viste der sig så mange mirakler, at folket kaldet denne Maria for "La Madonne delle Grazie" ("Gunsternes / Nådernes / Gavernes Madonna"). Eremiternes kirke, der nu hed Madonna delle Grazie, blev revet ned i årene 1936-1939 og Madonna-billedet kom i Vatikanets magasiner, indtil det i 1940-1941 kunne flytte ind i en nybygget kirke ved navn Santa Maria delle Grazie i begyndelsen af Via Trionfale.

Flere Madonna-billeder af Madonna delle Grazie-typen bærer krone, det gælder både Madonna di San Marco og Albenzio's billede. Læs mere her om krone-skikken.

Kopier af Albenzio's billede kan ses på flere af Roms gadealtre, men i det hele taget findes der Madonna delle Grazie-altre mange steder i byen. Se her en liste over, hvor de findes.


Litteratur om Madonna delle Grazie:
Edicole sacre Romane. Un segno urbano da recuperare. A cura di Luisa Cardilli. Fratelli Palombi Editori, 1990.
- side 74.
Grioni, John S.: Le edicole sacre di Roma. Editalia, 1975.
Inglessis, E.-M. Jung: Madonne romane : immagini mariane a Roma dall'era delle catacombe al tempo presente. Citta del Vaticano, Libreria Editrice Vaticana, 2001.
- side 72.
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 318.
Tesei, Giovanni: Le edicole sacre di Roma. Polo Books, 2007. (Scopri Roma)
Images.Google: Billedresultater for Madonna delle Grazie.
Madonnadellegrazie.net: Madonna.
Parocchia Santuario S.Maria delle Grazie al Trionfale: La storia.
Wikipedia: Madonna delle Grazie (italiensk tekst).
Wikipedia: Madonna delle Grazie (engelsk tekst).


--- Læs mere om andre Madonna-fremstillinger --

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.6.2009