ANNAS ROM GUIDE
Santissimo Nome di Maria :

Maria's Allerhelligste Navn


I 1513 fik en spansk menighed i Cuenca tilladelse af Paven til at afholde en fest til ære for Jomfru Maria's Allerhelligste Navn. Senere blev tilladelsen trukket tilbage af Pave Pius V (1566-1572), men Pave Sixtus V (1585-1590), der var meget hengiven til Maria-dyrkelsen, genoprettede navne-kulten. I 1671 udvidede Clemens X tilladelsen til også at gælde de spanske besiddelser i Kongeriget Neapel og Milano.

I 1683 lykkedes det Generalen, den polske Kong Johan III Sobieski, med sin hær at befri Wien, som var belejret af tyrkiske tropper. Denne sejr betød at den vestlige verden nu ikke mere behøvede at frygte at blive besat af tyrkerne og den blev derfor hilst med særlige festligheder og takkemesser i hele den katolske verden.

Pave Innocens XI ønskede at takke Jomfru Maria, som man særligt havde bønfaldet om hjælp i den farlige situation, og han udvidede derfor Festa del Santissimi Nome di Maria til at omfatte hele den katolske kirke og fastsatte festdagen til søndagen efter Maria's fødsel, der fejres den 8. September. Pave Pius X (1903-1914) fastsatte senere festdagen til den 12. September, årsdagen for Johan Sobieski's sejr.

Det Allerhelligste Navn er: Maria og der er og har eksisteret flere fortolkninger af dette navn (iflg. Don Alfredo Morselli):

Nogle har ment at navnet var: Miryam af ord-roden MRR, der på hebraisk betyder "være bitter, have bitterhed" og at Moses' søster blev kaldt således, fordi jødernes liv på dette tidspunkt var bittert, da Ægyptens Farao besluttede at dræbe de jødiske drengebørn.

Andre har tydet navnet som Havets Herskerinde og ment, at oprindelsen var ordet Moreh, der betyder Herskerinde, Frue og Yam, der betyder hav, Således var Moses' søster Miryam anfører for de jødiske kvinder, der gik gennem Det Røde Hav og Jomfru Maria er anfører på vejen til Himmelen.

En anden tolkning er Oplyseren, Havets stjerne (Stella del Mare, Stella Maris), hvor navnet skulle komme af ordene M og Or, der er hebraisk for lys, og Yam, der betyder hav,

Maria-navnet kan også stamme fra ordet Moreh, der betyder den første modningsregn og Maria betragtes som den, der fra Himmelen sender "nådens regn" eller selv er "nådens regn".

Endnu en tolkning er "Højhed", idet navnet her menes at stamme fra ordet Marom, der betyder højhed, det højeste.

Litteratur om Santissimo Nome di Maria:
Santi e Beati: Santissimo Nome di Maria / Don Alfredo Morselli.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.7.2008