ANNAS ROM GUIDE
Francesco Mochi - italiensk billedhugger og medaljør

1580-1654


Francesco Mochi, hvis efternavn også nogle gange skrives Mocchi, var født den 29. Juli 1580 i Montevarchi ved Firenze, som søn af billedhuggeren Orazio Mochi og broder til billedhuggeren Stefano Mochi.

Francesco fik sin første uddannelse i Firenze og kom derpå til Rom for at arbejde i Camillo Mariani's værksted. Han fik derpå en mægtig beskytter i Mario Farnese og fik derigennem en større opgave til Domkirken i Orvieto, hvorfor han kom til at opholde sig i denne by fra 1603-1610.

I 1610-1612 arbejdede Mochi atter i Rom, men derpå gik turen til Piacenza, hvor han blev de næste 4 år. Herefter fulgte rejser til Padova og Venedig og atter et ophold i Piacenza, inden han endelig vendte tilbage til Rom i 1629 - efter dog at have været der på kortere visitter igennem de sidste 8 år.

Fra 1629 boede Francesco Mochi fast i Rom indtil sin død og udførte her adskillige værker. Selvom Mochi fik mange bestillinger, blev de færdige værker ikke altid modtaget med begejstring og der var ofte problemer med at få den lovede betaling eller få værkerne stillet op. (Læs mere om Francesco Mochi's stil og arbejder i Nykjær: I pavernes Rom).

Francesco Mochi døde den 6. Februar 1654 i Rom.

Af Francesco Mochi's værker i Rom kan nævnes:

i Kirker:

i Kirken Sant'Andrea della Valle: statue af Santa Marta i Cappella Barberini (1610/12-1621/29). (En Johannes-statue, der blev bestilt til samme Kirke, blev derimod aldrig opstillet).

i Kirken San Bernardo alle Terme: Mochi var medarbejder på de store gipsstatuer, som Camillo Mariani udførte til denne Kirke. Det menes især tilfældet ved San Gerolamo og Santa Maria Maddalena. (før 1603).

i Kirken Santa Maria Maggiore: relief i Cappella Paolina, til højre for statuen af Clemens VIII. Også her var Mochi medarbejder på Camillo Mariani's værk, som han tilsyneladende ligefrem fuldførte efter mesterens død i 1611. (1610-1612).

---- på væggen udenfor Cappella Paolina: travertinstatue af San Matteo (1610-1612)..

i Peterskirken: statue af Santa Veronica, i en niche i en af de store søjler, der bærer kuplen (1632-1640).

I Kirken San Silvestro al Quirinale: til højre for indgangen til Cappella di Maria Assunta eller Cappella Bandini, for enden af det venstre tværskib, er der en niche med en gipsstatue af Santa Marta, tilskrevet Francesco Mochi. I selve kapellets højre hjørne er der en niche med en gipsstatue af "San Giuseppe" ("Josef"), tilskrevet Francesco Mochi.

Andre steder:

På Ponte Milvio: figurgruppe med motivet Kristi Dåb. Blev oprindeligt bestilt til alteret i Kirken San Giovanni dei Fiorentini, men den forlod ikke kunstnerens værksted før efter hans død og førte en omflakkende tilværelse indtil 1825, da Pavestaten købte gruppen og lod den opstille ved broen. Idag er det en kopi, man kan se.

På Porta del Popolo, i nicher på siden ud mod Via Flaminia: statuer af San Pietro og San Paolo. De blev oprindelig bestilt i 1638 til Kirken San Paolo fuori le Mura, som dog ikke ønskede at modtage statuerne, da de stod færdige omkring 1652. Også her er der idag tale om kopier.


Litteratur om Francesco Mochi:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Nykjær, Mogens: I pavernes Rom : bybilleder, kunst og historie 1420-1870. Gyldendal, 2004.
- side 190, 259-269, 287, 294, 354.
Scultura Italiana.com: Francesco Mochi.
ArtCyclopedia: Francesco Mochi.
Wikipedia: Francesco Mochi (engelsk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.7.2009