ANNAS ROM GUIDE
Michelangelo Buonarroti

Michelangelo's værker i Rom:

Peterskirken: St. Peters-pietàen, opstillet i højre sideskib, anses for hovedværket fra hans unge år. (1498-1500).

San Pietro in Vincoli: Julius-gravmælet med Moses-statuen (1515) og: statuerne Rachel og Lea, som blev påbegyndt af Michelangelo, men udført af hans elev Raffaello da Montelupo (ca.1542).

Det Sixtinske Kapel i Vatikanet: Loftsfreskerne (1508-1512) og: "Dommedag", maleriet på endevæggen (1536-1541).

Villa Farnesina: blev udsmykket af kunstneren Baldassarre Peruzzi i årene 1510-1519. Lunetten i Galatea-salen blev engang tilskrevet Michelangelo.

San Pietro in Montorio: Maleriet "Piskningen" er malet af den venetianske kunstner Sebastiano del Piombo i 1518 efter sigende på grundlag af en tegning af Michelangelo.

Santa Maria sopra Minerva: Marmorstatuen "Den Opstandne Kristus" i Aldobrandini-kapellet blev påbegyndt af Michelangelo i 1519, men færdiggjort af hans elev Raffaello da Montelupo (ca.1521).

Piazza del Campidoglio = Capitolpladsen: blev planlagt af Michelangelo i 1538-1547 under Pave Paul III under hensyntagen til de bygninger, som lå her i forvejen, Palazzo Senatorio på østsiden og Palazzo dei Conservatori på sydsiden af pladsen, som begge fik nye facader. Michelangelo foreslog også bygningen af et tredje palads på nordsiden af pladsen: Palazzo Nuovo, desuden tegnede han den brede trappe "La Cordonata", som fører op til pladsen fra Piazza Aracoeli. Michelangelo's elev Giacomo della Porta videreførte byggeriet efter mesterens død.

Cappella Paolina i Vatikanet: Freskerne "S.Paulus' omvendelse" (1542-1545) og: "S.Peters korsfæstelse" (1545-1550). (NB: Der kræves skriftlig tilladelse til at komme ind og se disse fresker!)

Palazzo Farnese: var påbegyndt af Antonio da Sangallo den Yngre omkring 1517, men fuldendtes efter hans død i 1546 af Michelangelo, som på afgørende vis prægede bygningens hovedfacade. Desuden ville Michelangelo forbinde parken omkring paladset med et andet af Farnese-familiens huse, nemlig Villa Farnesina, der lå lige ovre på den anden side af floden. Kun den elegante bue over Via Giulia er hvad, der blev ud af denne idé. Paladset blev fuldført af Giacomo della Porta i 1589 efter Michelangelos død.

Den nybyggede Peterskirke: var planlagt og påbegyndt af Donato Bramante (ca.1444-1514) under Pave Julius II i 1506 og videreført især af Antonio da Sangallo den Yngre (1485-1546). Da Michelangelo overtog ledelsen af byggeriet i 1546 ændrede han på de tidligere tegninger og planer og opnåede nu, at byggeriet tog fart og næsten var færdigt ved hans død i 1564. Kuplen blev udført efter hans tegninger og stod færdig i 1593.

Villa Giulia: blev bygget i årene 1551-1553 af Jacopo Vignola med Michelangelo som rådgiver. Bygherren var Pave Julius III.

San Giovanni in Laterano: Maleriet "Bebudelsen" i det gamle sakristi er udført af M.Venusti efter en tegning af Michelangelo (1555).

Porta Pia: i 1561 fik Michelangelo til opgave at anlægge en ny byport her ved enden af Via XX Settembre, men kun sydfacaden nåede at blive færdig inden hans død i 1564. Ved dette arbejde virkede også Michelangelo's elev Jacopo Del Duca.

Santa Maria degli Angeli: er bygget i ruinerne af Diocletian's Termer i 1563 med Michelangelo som arkitekt. Også Terme-Museet, det tidligere Karteuserkloster "La Certosa", tilskrives Michelangelo, men er måske snarere udført af en af hans elever. Også ved disse arbejder benyttede Michelangelo sig af Jacopo Del Duca.

Santa Maria Maggiore: Sforza-kapellet er opført af Giacomo della Porta i 1564-1573 muligvis efter en tegning af Michelangelo.

Sant'Andrea della Valle: Strozzi-kapellet er bygget i Michelangelo's stil og har på alteret to kopier af hans statuer Rachel og Lea (originalerne findes i San Pietro in Vincoli - se ovenfor).

Litteratur og links om Michelangelo


Mere om Michelangelo
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.30.10.2005