ANNAS ROM GUIDE
Camilla Peretti
1524-1601

Camilla Peretti var søster til Pave Sixtus V (1585-1590), Felice Peretti (1521-1590) fra Montalto, og fulgte ham til Rom, hvor familiens opgangstid begyndte, da Felice gjorde karriere indenfor Kirken i 1560'erne og blev Kardinal i 1570.

Børnene var født i Grottammare i Le Marche i et fattigt hjem, hvor de måtte hjælpe i marken og med at passe svinene. De havde en onkel, der var franciskanermunk og som sørgede for, at Felice kunne komme til at studere og sættes i vej til en karriere indenfor Kirken. Selv om hjemmet har været fattigt, havde Peretti-familien dog alligevel en vis status i Montalto, hvor faderen Pier Gentile skal have været medlem af byrådet i 1565.

En gang før 1549 blev Camilla gift med en ellers ukendt borger i Montalto Giambattista Mignucci med hvem hun fik 2 børn, sønnen Francesco (i 1549) og datteren Maria Felice (i 1552).

I medens studerede Felice i Ferrara og Bologna og kom i 1552 til Rom, hvor Pave Paul IV (1555-1559) fik øje på ham og udnævnte ham til inkvisitor i Verona. Senere udnævnte Pave Pius V (1566-1572) ham til Generalvikar for Franciskanerne, til Biskop ved Kirken Santa Agata dei Goti og derpå til Kardinal i 1570.

I denne tid med større og bedre embeder kunne Felice nu hjælpe sin fattige familie og i 1562 adopterede han Camilla's mand, Giambattista Mignucci fra Montalto. Denne døde desværre snart efter, ihvert fald før 1566, men da var familien antagelig allerede flyttet til Rom for at være nærmere ved Felice, der på dette tidspunkt havde den indflydelsestige post som Generalvikar for Franciskanerne.

Fra omkring 1570 blev Felice Kardinal ved Kirken Santa Maria Maggiore på Esquilinhøjen. I dette dengang uberørte og landlige kvarter kunne de to søskende mindes deres barndom på landet og her påbegyndte de et systematisk opkøb af jorder og vinmarker, så de tilsidst kunne anlægge et stort landsted, bestående af en stor smuk park udsmykket med antikke statuer og kunstgenstande, beplantet med alle slags smukke og spændende planter og bebygget med lysthuse og en elegant villa. Efter Felice's død i 1590 overgik ejendommen helt til Camilla Peretti.

I de år Felice var Pave, udnævnte han Camilla til "Principessa Romana" i 1585 og Marquise af Venafro i 1588, hvor hun også fik overdraget byerne Palidoro og Torrimpietra. Under hans efterfølgere fulgte titlerne Grevinde af Celano, Baronesse af Pescina samt en masse mindre områder i 1591. I 1596 modtog hun området Mentana.

Camilla Peretti gik stærkt ind for Cistersienser-Ordenen og ydede sin støtte til dennes nonnekloster ved Kirken Santa Susanna gennem lægbroderskabet "Confraternita di San Bernardo" og ved at bekoste et kapel i kirken: "Cappella di San Lorenzo".

For den ældste af Camilla's 2 børn, sønnen Francesco Mignucci Peretti, arrangerede Kardinal Felice i 1574 et ægteskab med Vittoria Accoramboni, en datter af en handelsmand fra Gubbio, Claudio Bernardo Accoramboni, og den romerske adelige Tarquinia degli Albertoni.

Mens Gregor XIII var pave (1572-1585), blev Francesco myrdet i 1581 og der hviskedes om, at den skyldige var Paolo Giordano Orsini, elsker til den smukke Vittoria Accoramboni. Paven kaldte Kardinal Montalto for sig for at spørge om hans mening i denne ubehagelige sag, men da Kardinalen ikke var særlig vellidt af Gregor, som holdt ham udenfor sin rådgiverkreds, foreslog han blot, at man slog en streg over ugerningen. Men selv glemte han det ikke og da han endelig blev pave, forstod han at hævne den uret, der var tilføjet hans nevø. Vittoria, der havde giftet sig med Paolo Giordano Orsini, måtte flygte til Bracciano og videre til Venedig og Padova for at komme udenfor den hævnende onkel og Paves rækkevidde. Her døde den formodede morder af en infektion, mens Vittoria blev myrdet af Ludovico Orsini's lejemordere.

Også for den yngste af Camilla's børn, datteren Maria Felice, planlagde Kardinal Felice i 1570 et godt ægteskab med den romerske adelsmand Fabio Damasceni. Da Francesco døde i 1581 overgik familie-navnet til Maria Felice og hendes mand, der fremover kaldte sig Damasceni Peretti. I deres ægteskab fødtes der børnene: Alessandro, Felice Orsina, Flavia og Michele, som senere førte linien videre med sine børn: Francesco, Camilla og Maria Felice.


Litteratur om Camilla Peretti:
Om Camilla Peretti og hendes familie.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.1.2004 og sidst opdateret d. 6.3.2006