ANNAS ROM GUIDE
Kardinal Domenico Pinelli

1541-1611

Domenico Pinelli var født i 1541 i Genova i en af byens fine, gamle familier, som søn af Paride Pinelli og Benedetta Spinola.

Domenico Pinelli studerede jura ved Universitetet i Padova i 1556-1562 og kom derefter til at undervise samme sted det følgende år. Derpå vendte han tilbage til Genova og senere i 1563 rejste han til Rom, hvor han fik arbejde ved den Pavelige Domstol. Her arbejdede han under paverne Pius IV, Pius V og Gregor XIII.

I 1577 blev Pinelli udnævnt til Biskop i Fermo og i 1585 udnævnte Pave Sixtus V ham til Kardinal-Præst ved Kirken San Lorenzo in Panisperna. Året efter blev han udnævnt til Ærkepræst ved Kirken Santa Maria Maggiore og de følgende år blev han udsendt som Pavelig Legat i Romagna. Her var der store problemer med forskellig kriminalitet og banditisme og den strenge Sixtus V sendte Pinelli afsted for at rense området for den slags, hvilket også lykkedes for ham.

I 1590 udnævnte Pave Urban VII Pinelli til leder af Domstolen La Sacra Consulta og i 1591 overgav Pave Gregor XIV ham Titelkirken San Crisogono.

I 1593 sørgede Domenico Pinelli for en større udsmykning af Santa Maria Maggiore. Hvert andet af de store vinduer i hovedskibets sider blev blændet og dækket af store fresker med motiver fra Jomfru Maria's liv, udført af mange forskellige kunstnere.

Efter yderligere nogle år som Pavelig Legat i Perugia og Umbrien, blev Pinelli udnævnt til Camerlengo i perioden 1599-1600. I 1602 blev han Titel-Kardinal for Kirken Santa Maria in Trastevere og derpå Kardinal-Biskop af Albano, Frascati, Porto og Santa Rufina, Ostia og Velletri.

Domenico Pinelli nåede at deltage i ikke færre end seks konklaver inden sin død (to gange i 1590, i 1591, i 1592 og to gange i 1605).

Pinelli døde den 9. August 1611 i Rom, hvor han ligger begravet foran Altare della Confessione i Kirken Santa Maria Maggiore.

Litteratur om Kardinal Domenico Pinelli:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
- Rione I - Monti. A cura di Liliana Barroero. Parte III. 1998: side 90.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 20. itinerario - . Elio de Rosa editore, 2000.
- side 15.
Catholic Hierarchy: Domenico Cardinal Pinelli (Sr.).
Diocesi Tuscolana: Domenico Pinelli.
Wikipedia: Domenico Pinelli (italiensk tekst).
Wikepedia: Domenico Pinelli den eldre (norsk tekst).
Miranda, Salvador: Cardinals of the Holy Roman Church: Pinelli, seniore, Domenico.Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 18.8.2010