ANNAS ROM GUIDE

Castrum Aureum - Middelaldertårn i Via delle Botteghe Oscure

Se mellem nr. 18 og nr. 19 på Kort over Campo de' Fiori-Turen

På sydsiden af Via delle Botteghe Oscure ses - mellem det store Palazzo Caetani og Palazzo Mattei di Paganica på hjørnet af Via Paganica - en smal, tårnagtig teglstensbygning med en stor buet port forneden, et enkelt buet vindue i kraftig ramme på førstesalen og 2 smalle fag vinduer på hver af de næste 3 etager. På andensalen høje og indsat i brede rammer, på trediesalen små og kvadratiske næsten uden ramme og på fjerdesalen igen høje, men i smalle rammer.

Det er den såkaldte "Castrum Aureum", "den gyldne borg", rester af den befæstede bolig, som blev bygget omkring år 1000 på resterne af Theatrum Balbi, der med sin halvcirkelformede ring af tilskuerpladser optog den bagvedliggende karré.

Det oprindelige Castrum Aureum var et større kompleks, en ren fæstning med 2 adgangsporte. Også dette optog hele karréen mellem Via delle Botteghe Oscure, Via Caetani, Via dei Funari og Via Paganica. Inde bag de befæstede mure lå der en lille Kirke og et Kloster ved navn Santa Maria domine Rose eller Santa Maria in Castro Aureo, forløberen for nutidens Kirke Santa Caterina dei Funari.

Fra begyndelsen af 1200-tallet blev fæstningen, som ganske vist tilhørte Klosteret, ombygget til komfortabel bolig for de finere og rigere familier, blandt andet Pier Mattei-familien, som slog sig ned i den sydøstlige del af ruinerne, og den klædeshandlende Saragona-familie, som bosatte sig i den del af fæstningen, som lå ud mod Via delle Botteghe Oscure.


Vis stort kort

Også på Mattei-familiens område havde fæstningen et tårn, som kan anes fra Piazza Mattei, måske det tårn som kaldtes Turris Salitula og som i anden halvdel af 1300-tallet ejedes af senatoren Angelo Malabranca for bagefter at overgå til familien Mattei di Paganica.

Men måske var det Tårnet i Via delle Botteghe Oscure, som i 1527 var skueplads for en tragedie. Quercioli (se litt.note forneden) fortæller: " I et tårn i nærheden af Kirken Santo Stanislao dei Polacchi søgte omkring 60 romere tilflugt på den forfærdelige dag den 5. Maj 1527 (dagen før de lutheranske landsknægte indtog, plyndrede og hærgede Rom), men uvist af hvilken grund sprang krudtdepotet i Tårnet i luften og alle døde, da bygningen styrtede sammen".

 

Litteratur om Castrum Aureum:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1984.
--- Rione XI, S. Angelo / a cura di Carlo Pietrangeli. - 4. edizione riveduta e ampliata. ----- side 8.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 227-228.
Medioevo.roma.it: Castrum Aureum (Via Botteghe Oscure).
romaspqr.it: foto af Torre Botteghe Oscure.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.9.2013