,
ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna della Seggiola
i Via dell'Arco dei Ginnasi

Se mellem numrene 169 og 13 på Kort over Campo de' Fiori-Turen

På husmuren i førstesals højde i Via dell'Arco dei Ginnasi, ved nr.36/37 næsten helt oppe ved Corso Vittorio Emanuele II, sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et maleri af Jomfru Maria med Jesus-Barnet fremstillet som Madonna della Seggiola.

"Madonna i stolen", "Madonna della Seggiola", er et berømt maleri af Rafael, malet omkring 1513. Det opbevares idag i Galleria Palatina i Palazzo Pitti i Firenze.

Det ovale Madonna-billede i Via dell'Arco dei Ginnasi er indrammet af en guirlande af blade og grene, som i hver side holdes oppe af et lille vinget englebarn, mens et vinget englehoved er anbragt nedenunder. Disse dekorationer er i gips og udført i 1800-tallet.

Ovenover billedet hænger en stor baldakin i hamret blik med en dekoration af frynser under et flettet bånd. Øverst er baldakinen afsluttet af en lille globus med et kors.

Over billedrammen sidder en lille nyere lampe i smedejern og under englehovedet en lille jernholder til en blomstervase eller urtepotte.

Selve maleriet, der måler 50 x 70 cm., er udført i olie på lærred af en ukendt maler i 1800-tallet. Motivet er spejlvendt i forhold til det originale maleri, hvor Jomfru Maria sidder i en stol i venstre side af billedet, mens hun holder Barnet på skødet. I originalens højre side ses San Giovannino (Johannes Døberen som barn). Alterbilledet her er en nøjagtig kopi, blot sidder Maria i højre side, mens San Giovannino sidder til venstre. (Det var ikke ualmindeligt at kopier var spejlvendte, da de ofte blev fremstillet efter et trykt forlæg, som netop i trykkeprocessen blev spejlvendt). Både Madonna og Jesus-Barnet er kronede og flere steder på lærredet ses små votivgaver opsat.

Alteret hænger på en husmur, der tilhører det tidligere Collegio Calasanziano, som blev bygget i 1746. Det er muligt, at der tidligere har hængt et andet alter her, da Rufini i 1835 omtalte et billede i form af en fresko fra 1700-tallet forestillende Maria i typen "Auxilium Christianorum" (de kristnes hjælp).

 

 

Litteratur om Edicola med Madonna della Seggiola:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 179.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1980.
- Rione IX Pigna, Parte Prima / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione. ----- side 94.
Per le vie di Roma : le edicole sacre / a cura di Luisa Cardilli. - Bonsignori Editore, 2000.
- side 213, 214, 287.
Chi era costui: Madonna della Seggiola.
Info.roma: Madonna della Seggiola.
Roma segreta: Via dell'Arco dei Ginnasi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.10.2013 og sidst opdateret d. 2.11.2013