ANNAS ROM GUIDE

La Piramide infame

- nu forsvunden skamstøtte på Piazzetta degli Specchi -

- der lå i nærheden af nr. 114 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

La Piramide Infame, den vanærende "pyramide", var en skamstøtte, som i perioden 1664-1668 stod på den lille, nu forsvundne Piazzetta degli Specchi.

Historien om denne skamstøtte er knyttet til den famøse Pisa-fred, La Pace di Pisa, som Pave Alexander VII var nødsaget til at slutte med den franske Kong Louis XIV, Solkongen, efter en bitter magtkamp mellem de 2 stater.

Det, der fik den ulmende strid til at bryde ud i lys lue - ja næsten krig, var et sammenstød mellem Pavens korsikanske garde, hvis kaserne lå omkring Piazzetta degli Specchi, og det følge af blandt andet soldater og hofmænd, som færdedes omkring den franske Ambassadør og hans bolig på Piazza Farnese.

Nogle formærmende ord, noget håndgemæng, et slagsmål, der tiltrak flere bevæbnede korsikanere, som angiveligt skød med armbrøst mod Ambassadørboligen og den vogn, som bragte Ambassadørfruen hjem fra en visit. Det var de faktorer, der bar ved til bålet.

Den franske Konge ønskede ikke sagen løst i mindelighed og Ambassadøren forlod i hast Rom, mens den pavelige nuntius i Paris blev udvist. Formærmelsen var så stor, at Louis XIV lod organisere en hær, der skulle på straffeekspedition til Rom. Men Spanien gik imellem som mægler og en fredstraktat blev underskrevet i Pisa. (Læs mere om konflikten her!)

En af fredsbetingelserne fra fransk side var, at Paven foran den korsikanske Kaserne ("la caserma corsa") i Rom skulle rejse en "pyramide" med en indskrift til evigt minde om de korsikanske soldaters forbrydelse.

Den 31. Maj 1668 blev "la piramide infame" revet ned og fjernet.

 

 

Litteratur om La Piramide infame:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 806.
La Civiltà cattolica. 1875.
- side 559-560. Google Books.
Rendina, Claudio: I Papi, storia e segreti. Newton Compton editori, 5.ed., 1990.
- side 697-698.
Rendina, Claudio: Roma, giorno per giorno : la cronologia della Città Eterna dalla fondazione, 753 a.C., ad oggi attraverso eventi politici, fenomeni religiosi e sociali, personaggi e manifestazioni, feste e curiosità. 1.ed. Roma, Newton Compton editori, 2008. (Quest'Italia. Collana di storia, arte e folclore, 354).
- side 429.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.12.2018