ANNAS ROM GUIDE
Palazzo Origo

Hjørnet af Largo Argentina og Via di Torre Argentina

Se til venstre for nr. 48 på Kort over Piazza Navona ØST-turen

Se nr. 170 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Palazzo Origo hedder det enkle lille hus på hjørnet af Largo Argentina og Via di Torre Argentina, hvor hovedindgangen findes i nr.21. Palæet, som idag hører til i kvarteret Rione Pigna men tidligere regnedes for hørende til Rione Sant'Eustachio, blev opført af arkitekten Orazio Torriani for Origo-familien i begyndelsen af 1600-tallet, hvor flere familiemedlemmer havde høje hverv indenfor den kommunale administration. Nabohuset, Palazzo Strozzi-Besso, er opført på samme tid, men blev voldsomt ombygget, da Corso Vittorio Emanauele II skulle anlægges. Denne skæbne undgik Palazzo Origo dog.

Ejendommen har 5 fag ud mod Pladsen, hvoraf de 3 til højre sidder tættere sammen end de 2 til venstre. Huset er i 4 etager med en i 1800-tallet tilbygget og tilbagetrukket 5. etage med stor balkon i smedjern, som går hele vejen rundt om hjørnet og over hele facaden. Øverst findes endnu en tilbagetrukket overbygget etage med taghave.

Facaderne er pudset op i en lys okker farve der brydes af brede etageadskillelsesbånd i stuk og en vandret hjørnestribe i kraftige stenkvadre. I stueetagen er mellemrummene mellem de oprindelige 3 portaler, hvoraf den højre er meget bredere end de øvrige, idag brudt igennem, så hele facaden hernede består af ialt 6 høje forretningsvinduer, samt en stor indgangsdør i den brede portal. For tiden er det forlaget Feltrinelli's boghandel, der har til huse her.

Over de mange udstillingsvinduer sidder der fra højre 4 kvadratiske mindre vinduer i travertinrammer, mens hjørnefaget er optaget af nogle kraftige konsoller, som bærer en hjørnebalkon med altandør på anden salen, hvis 4 høje vinduer - ligesom altandøren - er indsat i profilerede travertinrammer med et bredt overfelt og vandret overligger. Trediesalens vinduer under det fremspringende og udskårne tagudhæng med Origo-familiens våbensmærker er knap så høje og har enklere travertinrammer. Det samme gælder også fjerdesalens altandøre.

Facaden ud mod Via di Torre Argentina har også 5 fag, hvoraf de første 3 til højre og hjørnet er gennembrudt til 4 forretningsvinduer /-døre. I det fjerde fag sidder den gamle og statelige indgangsportal til palæet med gadenummer 21. Flankeret af slanke, profilerede søjler, der toppes af konsoller i buet og flad udgave, bærende flere smalle gesimser under den fremspringende, vandrette overligger. Det sidste fag til venstre er uden "rigtige" vinduer, men forsynet med uregelmæssigt anbragte ventilationsriste eller ganske smalle, små vinduer. Den store portal dækker både stueetagens og førstesalens facade, hvorfor der til højre kun er blevet plads til 3 små, kvadratiske vinduer på denne etage. På muren mellem det andet og tredie vindue sidder her en mindetavle for "Chile democratico" med teksten "Roma ricorda - Chile democratico - organizzazione internazionale - delle forze democratiche - cilene in esilio - che qui ebbe sede dal 1973 al 1988 - dopo il colpo di Stato in Cile - e la morte del presidente - Salvador Allende - (11 Settembre 1973) - SPQR ... 2015", ("Rom mindes Chile Democratico, en international organisation af demokratiske kræfter, cilenere i eksil, som havde sæde her fra 1973 til 1988, efter statskuppet i Chile og præsident Salvador Allendes død. (11. September 1973). - Senatus Populusque Romanus (Det romerske senat og folk) . 2015").

Sidefacadens vinduer og udseende svarer ellers til hovedfacaden mod Pladsen.

Gennem portalen, på hvis sider man ser relieffer af stjerner, Origo-familiens våben, kommer man ind i en atriumgård, som er udsmykket med buster og en niche med en antik kvindestatue. Her ses også en lille samling af antikke fragmenter og indskrifter.

 

Litteratur om Palazzo Origo:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 381.
Guide Rionali di Roma. Roma, Fratelli Palombi Editori.
- Rione IX, Pigna, Parte 2: side 13, 119, 121.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 170, 433.
Info.roma.it: Palazzo Origo.
Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.11.2017 og sidst opdateret d. 3.8.2019