ANNAS ROM GUIDE
Casa del Bernini


Esquilinhøjen overfor Kirken Santa Maria Maggiore ligger der på hjørnet af Via Liberiana, der løber langs Kirken, og Via di Santa Maria Maggiore, der kommer nede fra Suburakvarteret, et hus fra 1600-tallet, som dengang husede en af Roms berømteste billedhuggerfamilier.

Billedhuggeren Pietro Bernini købte denne grund, som lå tæt ved den pavelige arkitekt Domenico Fontana's ejendom ved Via Urbana, og byggede familiens hus derpå i 1606, da han forlod sin fødeby Firenze for at slå sig ned i Rom. Og her voksede hans berømte søn, arkitekten og billedhuggeren Gianlorenzo Bernini op. En indskrift ved Via Liberiana nr.23 fortæller, at Gianlorenzo boede her indtil 1640 og at det var her, at han udførte de berømte skulpturgrupper i marmor "Ratto di Proserpina" og "Apollo e Dafne", som idag kan ses i Galleria Borghese.

Huset er lidt tungt og firkantet, i fire etager, hvoraf vinduerne på anden- og fjerdesalen er betydeligt mindre end de høje vinduer på førstesalen og især end de smukke vinduer på tredjesalen. Huset er pudset og på hjørnet er pudset formet som store kvadrer. En del af denne belægning faldt ned i 1991 og tog det opsatte Madonna-billede med sig. Det er siden blevet restaureret og opsat på ny.

Litteratur om Casa del Bernini:
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 91-92.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione I, Monti, del 3: side 68-70.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.2.2005