ANNAS ROM GUIDE
Casa di Domenico Fontana

Oppe nær Cispius-højtoppenEsquilin lå den ejendom, som arkitekten Domenico Fontana i 1588 havde fået forærende af sin velynder og arbejdsgiver Kardinal Felice Peretti, den senere Pave Sixtus V.

Kardinalens eget store landsted, Villa Peretti, som Fontana havde været med til at tegne og bygge, lå lige på den anden side af Piazza dell'Esquilino og Kirken Santa Maria Maggiore.

Det stykke jord, som Fontana fik tildelt, lå over mod Viminalhøjen ud til Via Urbana, som dengang hed Vico Patricio, overfor den gamle kirke Santa Pudenziana. Ejendommen gik op til Piazza dell'Esquilino, men hvor langt ned mod Via di Santa Maria Maggiore den gik, ved vi ikke nøjagtigt. Måske stoppede den omkring nutidens Via Ruinaglia. Den blev forsynet med vand fra tilbageløbet fra de mange fontæner, der stod alle steder i Pavens park og vingård.

Da Domenico Fontana overtog ejendommen, var der ingen bygninger på den, men han rejste selv et hus, som vi imidlertid ikke ved meget om. I 1606 fik han som nabo en yngre billedhuggerkollega, Pietro Bernini, der flyttede ind i et nybygget hus på hjørnet af Via di Santa Maria Maggiore sammen med sin familie, der blandt andre talte sønnen Gianlorenzo, der senere også blev en berømt arkitekt.

Da Fontana døde i 1607 overgik ejendommen til hans arvinger, der derpå i 1647 solgte den videre til Abate Antonio Franzoni. Franzoni forbedrede nu det gamle hus, måske byggede han ligefrem en ny fløj til, for herefter omtales ejendommen både som bebygget med "hus" og med "huse". Dette "Casa Fontana-Franzoni" lå muligvis helt oppe på hjørnet af Via Urbana og Piazza dell'Esquilino.

I 1706 begyndte Pave Clemens XI at se sig om efter et sted, hvor han kunne bygge et institut med Kloster og Kirke til den nye og ekspanderende lægsøsterorden "Congregazione delle Oblate Convittrici del Santissimo Bambino Gesù". Valget faldt på ejendommen Fontana-Franzoni og den 26. Januar 1708 blev denne købt for 7.500 scudi.

Den første del af det nye byggeri, der rejstes i årene omkring 1713, stod netop på hjørnet af Via Urbana og Piazza dell'Esquilino, så senest på dette tidspunkt må Casa di Domenico Fontana være forsvundet. Der er intet tilbage derfra idag.


Litteratur om Casa di Domenico Fontana:
Garms, Jörg: Il Bambin Gesù. Le chiese di Roma illustrate no.135. Istituto di Studi Romani, Fratelli Palombi Editori, 1979.
- side 12, 30.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.1.2005 og sidst opdateret d. 27.2.2005