ANNAS ROM GUIDE
Edicola med "Madonna med Barnet" på muren til Kirken Santi Domenico e Sisto
i Via Panisperna

Kirken Santi Domenico e Sisto's venstre sidemur vender ud mod Via Panisperna lige i dennes begyndelse efter Largo Magnanapoli.

Det første stykke af muren er udsmykket med flade søjler og buer, delvist dækket af travertinplader, der opdeler væggen i felter, der svarer til kapellerne indenfor i kirkerummet. I det tredie felt, der svarer til Cappella della Madonna inde i Kirken, hænger et af områdets mange gadealtre, en edicola med et meget forvitret maleri af Jomfru Maria med Jesus-Barnet.

Billedet hænger ret højt oppe på muren og det er alene af denne grund vanskeligt at studere det nærmere, desuden er det dækket af glas, som er både forvitret og dækket af gadesnavs. Det er dog lykkedes fotografen John S. Grioni at give os et indstryk af indholdet: Jomfru Maria anes i midten af billedet, hun bøjer hovedet let mod højre over Barnet i hendes arme. Hun befinder sig i den øverste del af billedet, som en Himmelens Dronning og Grioni kalder hende da også for "La "Regina" di Via Panisperna" ("Dronningen" i Via Panisperna) eller "La Vergine Regina Sacratissimi Rosarii" ("Jomfru Maria Den Allerhelligste Rosenkrans' Dronning").

På billedet anes det, at Jesus-Barnet rækker armene ud mod nogle skikkelser, der står på hver side og tydes som værende Kirkens titelhelgener, San Domenico og San Sisto.

Maleriet, der skulle stamme fra 1800-tallet, er som nævnt dækket af glas, sammenstykket af mindre blyindfattede stykker, og indsat i en høj rektangulær ramme af travertin med udskåret kant, der er indsat i en anden ramme med et randrelief i form af en søjlekant, der foroven bærer et fremspringende buet gavlfelt, der indeholder en udsmykning af guirlander rundt om en oval indskriftsplade.

Under travertinrammen rager en kunstfærdigt snoet jernarm med en lille lampe ud i rummet.


Litteratur om Edicola med Madonna del Barnet:
Grioni, John S.: Le edicole sacre di Roma. Editalia, 1975.
- side 62f.


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra gaden
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.1.2006