ANNAS ROM GUIDE
Patriarchio Liberiano

Denne bygning blev nedrevet i begyndelsen af 1600-tallet, hvor Pave Paul V anlagde gaderne Via Paolina og Via dell'Olmata på grunden, der tilhørte Kirken Santa Maria Maggiore.

Det var ellers en meget gammel bygning, som havde forbindelse til Kirken via en overdækket gangbro, hvor nu Via Liberiana går. I det nuværende Palazzo Cassetta og i gården til Caserma Cadorna i Via dell'Olmata kan man se rester af den gamle bygning.

Den første Patriarchio menes bygget i den tidligt kristne tid, men vi har ingen skriftlige vidnesbyrd derom. Bygningen brugtes - som også den senere bygning - til beboelse for præsterne ved Kirken og andre administrative formål. Den nuværende kirkebygning stammer fra årene 432-446 og den første patriarchio-bygning var måske ikke meget yngre. På et tidspunkt var den imidlertid så ødelagt, at en ny måtte bygges og dette omtales af kilderne som sket under Pave Clemens III i årene 1187-1191.

Den nye Patriarchio Liberiano brugtes også som pavebolig af blandt andre Urban IV (1261-1264), Nicolaus IV (1288-1292), og Martin V (1417-1731). Her afholdtes konklavet efter Nicolaus IV's død, hvor Cølestin V valgtes til Pave.

Bygningen blev flere gange restaureret, blandt andet af Nicolaus IV og Nicolaus V, som muligvis var den, der i årene 1447-1455 lod tilbygge en loggia, som man kan se det på en fresko i Biblioteca Vaticana. Sidste gang Patriarchio Liberiano blev restatureret, var under Pave Julius II i årene 1503-1513. Af de få rester, der er tilbage i Palazzo Cassetta (en række ottekantede flade søjler i teglsten med stenkapitæler, hvorfra der udgår en række buer; man mener at disse bygningsdele stammer fra Middelalderen) og Caserma Cadorna (i husvæggen er der inkorporeret rester af mure bygget i romansk stil), kan man danne sig et indtryk af bygningen, der må have været ret stor med en ca. 75 meter lang gård. Gennem den overdækkede gangbro kom man over til Kirken uden at skulle udenfor i vejr og vind.

Da Pave Paul V lod bygningen rive ned, opførte han i stedet til højre for Santa Maria Maggiore's facade et palæ til bolig for præsteskabet.

Navnet på patriarchio-bygningen skyldes Pave Liberius, der skal have foranlediget at der blev bygget en kirke på dette sted. Santa Maria Maggiore kaldes derfor også af og til Basilica Liberiana.


Litteratur om Patriarchio Liberiano:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 125.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 92.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione I, Monti, del 3: side 72.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.2.2005 og sidst opdateret d.26.2.2005