ANNAS ROM GUIDE
Via dell'Olmata
går op ad Esquilinhøjen mod højtoppen Monte Cispio fra Via dei Quattro Cantoni og til Via Liberiana, hvor den munder ud lige over for Kirken Santa Maria Maggiore's indgangsparti på Piazza di Santa Maria Maggiore og hjørnet af Via di Santa Prassede.

Gaden blev anlagt i begyndelsen af 1600-tallet, da Pave Paul V lod den gamle "præstegård", Patriarchio Liberiano, rive ned for at bygge en ny ved siden af Kirken og i stedet anlægge to nye gader på grunden: Via Paolina og Via dell'Olmo. Dette var nemlig gadens oprindelige navn, men i 1871 blev det ændret for at undgå forveksling med en anden gade med det samme navn i Trastevere.

"Olmo" betyder elmetræ og "Olmata" er en elmelund og Esquilinhøjens skråning var på dette sted i sin tid dækket af elmekrat og dette op til sidst i 1870'erne, hvor området omkring Kirken blev planeret og Via Liberiana anlagt. Man sænkede samtidig gadeplanet ca.4 meter, så de omkringliggende bygningers kældre blev til stueetager.

På det højre hjørne af Via dell'Olmata og Via Liberiana ligger Palazzo Cassetta, der i slutningen af 1600-tallet blev bygget på den grund, hvor Pave Paul V havde nedrevet den gamle præstebolig "Patriarchio Liberiano". Rester af middelalder-murværk herfra kan ses i gården til Palazzo Cassetta, mens rester af murværk i romansk stil kan ses i gården til Caserma Cadorna, som ligger lidt længere nede af gaden.

Huset på det venstre hjørne af Via dell'Olmata og Via Liberiana er samtidig hjørnehus til Via di Santa Prassede, der starter her. I denne karré ligger Kirken Santa Prassede muligvis bygget ovenpå et tidligere romersk hus, som man har fundet rester af bagved Kirken og ud mod Via dell'Olmata. Der har muligvis også ligget et mindre tværvej heroppe, da man har fundet rester af en sådan brolægning på gadens højre side.

I Via dell'Olmata kan man se tre af de små gadealtre, som findes overalt i kvarteret: i nr.9 er der et billede af Santa Elisabetta d'Ungheria, i nr.18 et af Jomfru Maria med Jesus-Barnet, fremstillet som Madonna del Buon Consiglio (Madonna med de gode råd), det er fra det 18.århundrede. Et billede i nr 27 er ligeledes fra det 18.århundrede, men her er Madonna fremstillet alene.

Via dell'Olmata munder ud i Via dei Quattro Cantoni overfor bygningen Convento delle Filippine.

Via Genova set mod Colle Quirinale
Litteratur om Via dell'Olmata:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 642.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 75, 91.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 3: side 68, 74.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.2.2005 og sidst opdateret d. 17.8.2011