ANNAS ROM GUIDE
Santa Maria Annunziata delle Turchine

Via Sforza


Kirken Santa Maria Annunziata delle Turchine eller Santissima Annunziata, som ligger på Esquilinhøjen på nordvestsiden af Via Sforza ikke langt fra Via dei Quattro Cantoni og overfor bagsiden af Monastero delle Filippine, bruges idag ikke længere som kirke, men som militærskrædderi.

Kirkebygningen stammer - sammen med det tilknyttede Kloster - fra 1675, hvor Camilla Orsini lod komplekset bygge til Augustiner-nonnerne, der bar turkis-farvede dragter og derfor kaldtes "Le Turchine". Det var også Camilla Orsini, der i 1657 havde grundlagt denne nonneorden.

Kirken blev viet til Jomfru Maria, der havde fået bebudelsen ("Annunziazione") og således kaldtes Santa Maria Annunziata eller Santissima Vergine Annunziata. Nogle gange kaldes Kirken også blot Santissima Annunziata eller Santissima Annunciata delle Turchine.

Kirkerummet havde form af et kors og var forsynet med 3 altre. Giuseppe Vasi fortæller, at der heri fandtes malerier af Giuseppe Ghezzi. Et af dem findes idag i Monastero delle Suore Turchine i Via Portuense, det forestiller netop Mariæ Bebudelse. Et andet, der forestiller "La Partenza di Santa Paola" hænger i Galleria Nazionale d'Arte Antica. Det stammer fra 1676. Der skal også have været et tredje maleri forestillende Santa Gertrude i Kirken, men man ved ikke, hvor det befinder sig i dag.

Kirkens facade er gengivet på et stik af Vasi og både den og Klostermuren ser stor set ud idag, som da bygningen blev opført. Klosteret er en stor firkantet bygning til venstre for Kirken. Det er i 4 etager med en ret monoton og enkel facade. Selve Kirkefacaden bryder den lange væg ved at rage lidt ud i gaden, Via Sforza. Fire flade søjler opdeler det underste stykke, der går til omtrent tredjesals højde, i tre dele. Midt i sidder en enkel indgangsdør kronet af et enkelt, buet gavlfelt. På hver side heraf sidder et aflangt vindue med en bue foroven. Den øvre del af facden i fjerdesals højde over en tværgående frise er også opdelt i 3 dele med et firkantet vindue i hver. Øverst oppe er der et trekantet gavlfelt, som spænder over hele kirkefacaden. På højre side af Kirken ligger et fireetages hus med en anonym facade.

Efter at Rom i 1870 blev del af det samlede Italienske Kongerige, blev Kirken og Klosteret overtaget af Staten og Augustinernonnerne flyttet til et hus på Via Portuense. Senere blev komplekset overtaget af Militæret til kasernebrug og derfor radikalt ombygget. Derpå blev kirkerummet ombygget og anvendt til militærskrædderi. Som det eneste blev facaden ikke ændret.

Litteratur om Kirken Santa Maria Annunziata delle Turchine:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 2: side 54.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 44.
Churches of Rome Wiki: Santa Maria Annunziata delle Turchine.
Info.roma: Santa Maria Annunziata delle Turchine.
- Stik af Vasi.
Monache dell' Ordine della Santissima Annunziata detto delle Celesti.
Romeartlover: Chiesa e Monastero della SS. Annunziata delle Religiose Turchine.
Wikipedia: Chiesa di Santa Maria Annunziata delle Turchine (italiensk tekst).
- Akvarel af Achille Pinelli.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.5.2005 og sidst opdateret d. 23.10.2011