ANNAS ROM GUIDE
Via dei Quattro Cantoni

Hvor Via Cavour krydser Via di Santa Maria Maggiore op mod Piazza dell'Esquilino udgår Via dei Quattro Cantoni, som starter med en trappe op ad Colle Oppio mod den højereliggende Via Giovanni Lanza, hvor gaden munder ud i Piazza di San Martino ai Monti. Undervejs krydses den af Via Sforza/Via Paolina og Via dell'Olmata for sluttelig at støde sammen med Via di San Martino ai Monti.

Navnet ("de 4 hjørner") hentyder til de de 4 bygninger, hvis hjørner mødes midt i gaden.

Gaden ligger på et område, hvor der i Antikken i en lille hellig skov lå et Tempel for Juno Lucina, den vigtigste offentlige bygning på Cispius-højtoppen.

I krydset Via Cavour/Via dei Quattro Cantoni udgravede man i 1847 et hus fra første halvdel af det 1.århundrede før Kristus. Heri fandt man nogle murmalerier med landskaber fra Odysseen. Disse malerier opbevares idag i Vatican-museet.

I Middelalderen ejedes området af Capocci-familien, som fra de tidligere ejere (Arcioni-familien og Cerroni-familien) overtog de to befæstede tårne, som idag kaldes Torri dei Capocci og som stadig kan ses på hver sin side af Via Giovanni Lanza. Det ene fritstående på Piazza di San Martino ai Monti, det andet bygget ind i Filippiner-ordenens Kloster (Convento delle Filippine) på hjørnet af Via dei Quattro Cantoni og Via Giovanni Lanza.

Senere overtog Graziani-familien området og i 1600-tallet byggedes her Villa Sforza, et smukt palads, som idag ligger ud til gaden, med en stor have bagved, som for størstedelen er forsvundet, udstykket til fleretages boligeejendomme. En del af Villa Sforza overtoges senere af Filippiner-Ordenen, men idag er bygningerne indrettet til kontorer for "Ufficio Tecnico dalle Imposte di Fabbricazione" ("Kontoret for Produktionsbeskatning"). Hovedindgangen er i nr.50. Ved siden af ligger den lille kirke San Filippo Neri all'Esquilino, der blev bygget i 1827.

Fra vejen kan man se den flotte bagtrappe og apsis til Kirken San Martino ai Monti.

På hjørnet af Via dei Quattro Cantoni og Via Giovanni Lanza sidder et af de små gadealtre, som findes her i kvarteret: en Jomfru Maria med Barnet. På det andet gadehjørne sidder en edicola med en Madonna i en oval træramme under en rund baldakin. Jomfru Maria med det velsignende Jesus-Barn ser kærligt ned mod beskueren. Under billedet sidder ordene "Ave Maria" bøjet i neonrør.


Litteratur om Via dei Quattro Cantoni:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 496, 740.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 75.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. Del 2: side 52.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 51.
Zaccagnini, Carlo: Le ville di Roma. Newton Compton editori, 1976.
- side 247

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 4.6.2005