ANNAS ROM GUIDE
Santa Maria Balneanapolis

Kirken Santa Maria Balneanapolis eller Santa Maria Balneapolim, nogle gange kaldet Santa Maria Montis Balneanapolis ellet Santa Maria a Magnanapoli, var en ganske lille og gammel kirke, som idag er fuldstændigt opslugt af den nyere og større kirke Santi Domenico e Sisto ved Via Panisperna.

Men den lille kirke har ligget der længe før, måske allerede fra 900-tallet. I Cencio Camerario's katalog over kirker fra 1192 nævnes den som modtager af penge til sine præster, men hvornår præcist den opstod, ved vi ikke. På et gammelt stik kan man se, at det var en et-skibet kirke og at facaden var forsynet med en bue.

Santa Maria Balneanapolis eksisterede i mange år, i det 14.århundrede og i begyndelsen af det 16.århundrede hører vi om den som fuldt fungerende. Men da en gruppe nonner fra Dominikaner-Klosteret ved Kirken San Sisto Vecchio ved Via Appia i 1560'erne måtte forlade dette på grund af det usunde klima, blev de tilbudt at overtage den nu forfaldne Santa Maria a Magnanapoli. Til minde om deres udgangspunkt kaldte de deres nye opholdssted for San Sisto Nuovo.

For at hjælpe dem påbød Pave Pius V, at der skulle bygges et nyt kloster og en ny kirke til de forflyttede nonner. Denne pave, der selv kom fra Dominikaner-Ordenen, havde i 1568 for 4000 scudi købt hele det gamle kompleks bestående af kirke og kloster med diverse bygninger, stalde og lader, og i 1575 kunne nonnerne flytte ind i deres nye hjem.

Den nye kirke blev bygget uden om den gamle, men det eneste, der er tilbage af denne, er muligvis en fresko, som tilskrives Benozzo Gozzoli. Den forestiller Madonna med Barnet og findes over det 3. alter til venstre i den moderne kirke og antages at være fra 1460.

Den nye kirke viede nonnerne til deres Ordens grundlægger San Domenico og den kaldes derfor Santi Domenico e Sisto.

Litteratur om Santa Maria Balneanapolis:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I: Monti, del 4: side 56.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Le 100 meraviglie di Roma. Newton Compton editori, 1991. Nr.37.
- side 442.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 72.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 1. itinerario - . Elio de Rosa editore, 1995- .
16. Itinerario, 1999. - side 15.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.12.2005 og sidst opdateret d. 9.3.2009