ANNAS ROM GUIDE
Templum Fauni

I det 17.århundrede, da Via Urbana blev sat i stand, fandt man rester af et lille tempel, som menes at være Templum Fauni, en lille helligdom viet til naturguden Faunus eller Lupercus.

Desværre blev bygningen jævnet med jorden ved den lejlighed, men Grimaldo lavede en lille akvarel af ruinerne, som vi på denne måde har lidt mere kendskab til.

Ifølge arkæologen C. Cecchelli var templet opført ret sent, nemlig efter Kejser Julian den Frafaldne's regering (361-363) som reaktion på den omsiggribende Kristendom.

Man mener, at Templet muligvis senere omdannedes til en lille kirke, som fra det 12.århundrede kendes som Santa Maria in Fontana og som lå i nærheden af Kirken San Lorenzo in Fonte. Også eventuelle rester af Santa Maria in Fontana forsvandt under istandssættelsen af Via Urbana.

På Grimaldi's akvarel ser man en bygning med høje søjler på sidevæggene og i midten en meget stor og kraftig bue udsmykket med vinranker og forskellige ornamenter. På hver inderside i buen var der en Lupercus-præst og øverst oppe en rund mosaik af Guden Mars med hævet lanse. Inde i rummet var der et lille alter hævet nogle trin over gulvet. Over alteret var der en mangefarvet mosaik af Ulvinden, der giver die til tvillingerne Romulus og Remus. På teksten, som kunstneren har påført under sin tegning, står at det drejer sig om et lille gammelt tempel for Romulus, beliggende i nærheden af Santa Maria Maggiore, efter Kirken Santa Eufemia på højre hånd overfor Kirken San Lorenzo in Panisperna.

Heroppe på toppen af Viminalhøjen lå på det sydøstlige hjørne af Via Urbana og Via di Santa Maria Maggiore Kirken Santa Eufemia al Vico Patricio og bagved denne udgravede man ifølge Lanciani's kort i 1613 et lararium, muligvis med tilknytning til det nærliggende privathus "Domus L. Creperei Rogati".

Er det lille Templum Fauni måske snarere et rig udstyret lararium i en rigmand's hus, som Carl Ankerfeldt mente?


Litteratur om Templum Fauni:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 221.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 87.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 3: side 60ff.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 76.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.1.2005