ANNAS ROM GUIDE
Torre dei Conti / Tor de' Conti
Torre dei Conti på Largo Corrado Ricci set fra Via Cavour

Kort om Torre dei Conti:

Dette Middelaldertårn, som i sin tid tilhørte slægten Conti di Segni, en gren af den store Annibaldi-familie, ligger ved pladsen Largo Corrado Ricci mellem Via Tor de' Conti, Via della Madonna dei Monti og Via Cavour.

Tårnet var en af yderposterne i den såkaldte Campo Torrecchiano, det store område på ruinerne af Kejser-Fora'ene, som Middelalderens adelsfamilier havde befæstet med talrige tårne, hvoraf kun få er tilbage idag, blandt andre Torre dei Conti, Torre delle Milizie og Torre del Grillo.

Ifølge kilderne er Tor de' Conti bygget under Pave Innocens III, der kom fra Conti di Segni-slægten, i årene 1198-1216 og det var oprindeligt meget højere og større, end det kan ses idag.

Men egentlig er bygningen meget ældre, idet Middelaldertårnet blev bygget over murene fra en antik bygning fra det 1.århundrede efter Kristus, nemlig en af de firkantede exedra'er på Vespasian's Freds-Forum.

Allerede i det 9.århundrede havde Conti-familien magten i dette område og man mener, at Pietro dei Conti di Anagni som den første lod de antikke ruiner befæste under Pave Nikolaus I (858-867).

Omkring år 1203 lod Pave Innocens III's broder, Riccardo Conti, arkitekten Marchione Aretino påbegynde udvidelsen af den gamle befæstede bygning til et endnu større og højere fæstningstårn, der kunne beherske trafikken i dette område og dermed styrke familiens magtposition.

Tårnet var centrum for flere af de voldsomme kampe, som i disse urolige år udkæmpedes mellem Roms adelsfamilier. Men det var et jordskælv i 1348, som fik det til at falde sammen og derved reducerede højden til den, vi kan se idag. Det reducerede tårn blev restaureret og benyttedes i mange år efter af Conti-familien. Efterhånden var tårnet dog faldefærdigt og en del faldt også sammen ved et jordskælv i 1630 og dette gentog sig i 1644.

Man mener, at tårnet har været over 50 meter højt. Det var opdelt i 3 dele, hvoraf den underste, som vi kan se idag, var den med den største grundplan. Anden-delen havde en noget mindre grundplan og tredie-delen var endnu mindre. Grundplanen er nogenlunde kvadratisk og bygningens nederste del er beklædt med skiftevis sten og marmor, så der fremkommer et stribet mønster. Hele tårnet var beklædt med travertinblokke fra Kejser-Fora'ene, der nu henlå i ruin. Disse blev fjernet i 1561 for at blive brugt til byggeriet af Porta Pia.

- Mere om Torre dei Conti - En tur rundt om Torre dei Conti -

Fotos af tårnet
Plan over området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.6.2005 og sidst opdateret d. 28.8.2005