ANNAS ROM GUIDE
Villa Sforza

Kort om Villa Sforza:

I løbet af 1600- og 1700-tallet lod den adelige Sforza-familie bygge et landsted på Monte Cispio-skråningen op mod Esquilin på et område, der lå omkring nutidens Via Sforza. Landstedet var forsynet med en stor have og hovedbygningen udgjordes af et smukt palæ, som lå ud til nutidens Via dei Quattro Cantoni. Dette palæ står stadig idag, omend det er noget forfaldent og bærer tegn på en omskiftelig tilværelse.

Villa'en har nemlig i tidens løb huset både kirke og kloster, børnehjem og kostskole for fattige piger, tekstilindustri og militære kontorer. Nogle af bygningerne er således blevet bevarede, mens det meste af parken er solgt fra til anden bebyggelse og den smule, der er tilbage, er skjult af de omkringliggende huse.

Hovedbygningens indgang er i nr.50 i Via dei Quatto Cantoni omtrent ud for udmundingen af Via dell'Olmata. Foran er der en indhegnet forgård med pilastrer, der er renoveret i Umberto-tidens stil, og en smuk rokoko-låge. Facaden er opdelt i 3 dele af nogle høje flade søjler og ovenover er der et lille firkantet tårn, måske fra den første halvdel af det 17.århundrede. En dobbelt trappe med balustrade fører op til hoveddøren, der sidder i en smuk ramme ligesom vinduerne, der har trekantede galvfelter med guirlander og sidekonsoller og under vindueskarmene er Sforza-familiens mærke, granatæblet, indsat. Den øverste etage har mindre vinduer og i gavlfeltet sidder en konkylie.

Villa Sforza set fra Via dell'Olmata

Bygningen skal være tegnet af Domenico Fedini, der var præst ved Santa Maria Maggaiore, men den er senere ombygget. I en af del af hovedbygningen er den gamle udsmykning dog stadig bevaret. En del er blevet stærk restaureret, men freskerne og loftsstukken stammer fra det 17.århundrede. Den oprindelige loggia er idag blændet, men en del af de oprindelige malerier er bevarede. Her kan man se 2 medaljoner med mytologiske scener og lunetter med landskabsscener. Alle rummene er idag omdannet til kontorer, men det oprindelige gulv af små teglstensfliser i fire farver kan man stadig se.

I hovedbygningen var der bygget et lille kapel udsmykket med et loftsmaleri af "Assunta" ("Jomfru Maria's Himmelfart") og motiver fra Jomfru Maria's liv på væggene. Disse er desværre ret ødelagte idag.


- Læs mere om Villa Sforza's historie -

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.1.5.2005