ANNAS ROM GUIDE

Passetto Pateras

- Via Giulia nr. 249-250 -

Se til højre for nr. 102 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Passetto Pateras er en lille passage mellem Via Giulia og den noget højere liggende Lungotevere dei Tebaldi. Passagen består af en trappe med 17 trin, som viderefører forløbet af gaden Vicolo del Polverone, fra Piazza della Quercia mod Tiberen.

Trappen er ført under en lille bue, der forbinder de 2 dele af Palazzina Pateras, som er bygget her på et langt, trekantet jordstykke mellem Via Giulia og Lungotevere. Buen er en del af den terrasse i førstesals højde, som forbinder de forskellige dele af Pateras-komplekset.

Ved Via Giulia ses fra venstre det laveste og mindste af kompleksets bygninger, som har gadenumrene 247-249. Herefter følger et kort murstykke, der bærer den smalle terrasse ovenover og slutter i et skråt afskåret hjørne med et rundt vindue i bred travertinkarm, samt en skrå mur, som er venstre sidemur til Passetto-trappen. Over trappen spænder den smalle bue, som forbinder terrassen her med en terrasse i den efterfølgende del af komplekset, som her mod højre gentager opbygningen og udseendet fra venstresiden, dog med et bredere murstykke og en dybere terrasse over en dør af samme type som facadens øvrige, men her med nr. 250.

Det sidste stykke op til Lungotevere dei Tebaldi løber trappen langs murene, der heroppe mod floden har nederste del dækket af et tykt gråt pudslag med store tilgitrede vinduer i nr. 4 og en tung dør i nr. 5.

 

Litteratur om Passetto Pateras:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Le 100 Meraviglie di Roma: 24: Via Giulia, II. - Roma : Newton Compton Editori, 1990.
Pratesi, Ludovico: Via Giulia.
- side 32-33..
annazelli.com: Lungotevere dei Tebaldi.
Info.roma: Palazzetto Pateras Pescara.

www.morelli.it: La guida per visitare Via Giulia.

Roma segreta.it: Via Giulia.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.6.2020