ANNAS ROM GUIDE
Piazza Celimontana

ligger på Monte Celio mellem Via Annia mod nord og Via Claudia og Via della Navicella mod syd, hernede munder pladsen ud i et bredt stykke vej, Largo della Sanità Militare.

Pladsen er ligesom Via Celimontana af nyere dato, nemlig fra 1886, da kommunen fik området foræret til anlæggelse af en plads og en vej.

Navnet er derimod meget gammelt ifølge en slavehalsring med indskriften "Revoca me in Coelimontio ad Domum Elpidi", som blev fundet her. Idag hedder den gamle Via Coelimontana i stedet Via San Paolo della Croce, den ligger ovre på den anden side af Via Claudia.

Navnet er opstået af højen Monte Celio's navn og på pladsen lå i sin tid Villa Casali, som nu er helt forsvundet, den blev revet ned for at gøre plads til Ospedale Militare Maggiore med kirken Santa Maria della Salute, bygget af arkitekten Ciavarri i 1912.

På dette område lige øst for Dolabella's Bue lå der i antikken en stor markedsplads Macellum Magnum og Basilica Hilariana på hver side af en lige vej, der gik fra Porta Querquetulana (nutidens Largo della Sanità Militare) til Porta Coelimontana (der lå lige øst for kirken Santi Quattro Coronati) og lige mellem Porta Querquetulana og Macellum MagnumDomus Valeriorum, det var en privatvilla, som gennem århundreder var ejet af den gamle romerske adelslægt Valerii.


Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om Piazza Celimontana
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside