ANNAS ROM GUIDE
Viale Serapide

løber i Parco Oppio nord for - og højere oppe end - hovedvejen Viale della Domus Aurea, men parallelt med denne indtil tværvejen Viale Fortunato Mizzi.

Vejen går lige syd for det område, der i Antikken først var bebygget med Nero's Gyldne Hus (Domus Aurea) og derpå af Trajan's bade. Lige overfor det sted, hvor vejen munder ud i Viale Fortunato Mizzi, kan man se de halvcirkelformede mure fra den østlige gymnastiksal i badeanlægget.

Navnet stammer fra den ægyptiske gud Serapis. I Antikken lå her i området vest for den gamle Via Merulana og lidt nord for den nuværende Kirke Santi Marcellino e Pietro et Tempel for de ægyptiske guder Isis og Serapis, opført af den ægyptiske koloni, der havde slået sig ned på Colle Oppio's sydøstlige skråning. Hele kvarteret (III Regione Augustea) fik tilnavnet "Ab Isis et Serapis" efter dette tempel og idag har flere små gader i det østlige område navn efter gudinden Isis.

Der var også en anden ægyptisk koloni i Rom inde på Marsmarken, hvor der også har ligget et stort Isis-tempel, det såkaldte Iseo Campense. Herfra stammer mange interessante fund, mens vi ikke kender ret meget til templetOppio.


Litteratur om Viale Serapide:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.25.1.2003