ANNAS ROM GUIDE
Via Augusto Jandolo

--- Se under nr. 52 på Kort over Trastevere-Turen ---

Via Augusto Jandolo løber i kvarteret Rione Trastevere mellem Via dei Vascellari / Via di Santa Cecilia og Via di Pietro Peretti / Vicolo di Santa Maria in Cappella. Det lille gadestykke fortsætter den fra nordvest kommende Via dei Genovesi i dens forløb mod floden i sydøst, hvor dette imidlertid afbrydes af Kirken Santa Maria in Cappella og det tilknyttede store hospitalskompleks.

Gaden har navn efter digteren Augusto Jandolo, som levede fra 1873 til 1952 og skrev digte i romersk dialekt.

Via Jandolo starter i vest i krydset, hvor Via dei Genovesi fra vest møder Via dei Vascellari fra nord og Via di Santa Cecilia fra syd. På denne gades nordvestlige hjørne ses på husmuren et lille gadealter i nyklassisk stil, et basrelief i marmor fra 1800-tallet forestillende "il Sacro Cuore di Gesù" ("Jesu Hjerte"). Den høje ramme stammer fra 1700-tallet og har oprindeligt indeholdt en stor fresko af Madonna med Barnet og Helgener.

Men ellers er det hjørnehusene på østsiden af Via dei Vascellari og Via di Santa Cecilia, der starter turen ned ad Via Jandolo. Det første, på venstre side af Via Jandolo, har 6 fag ud til denne gade. Det er i 4 etager med pudset facade i 2 farver, en lys grå i stueetagen og en gul eller okker farve på de øvre etager. Under alle de høje vinduer i enkle, let profilerede rammer, løber en smal stukfrise som etageadskillelse. Hovedindgangen ligger i en smuk portal i Via dei Vascellari nr. 47.

Hjørnehuset på østsiden af Via di Santa Cecilia har ligeledes 4 etager og en lys, pudset facade med kun 2 etageadskillelsesbånd - under anden- og fjerdesalen - ud til denne gade, hvor også hovedingangen ligger, her med 2 ens brede portaler, som idag fører ind til forretninger. Der er kun 2 fag ud til gaden, men på førstesalen er der mellem vinduerne indmuret et lille tilmuret dobbeltvindue med en smal snoet søjle i midten. Mellem andensalens vinduer sidder et relief i stuk af et stort våbenskjold med flagrende bånd. Et lignende sidder på hushjørnet. Facaden ud mod Via Jandolo er mere enkel og mangler her de vandrette overkarme på førstesalens vinduer. Ejendommen har til denne side 5 fag med 3 indgangsdøre i numrene 4, 6 og 8.

Det næste hus på sydsiden af Via Jandolo er en lille, gammel 2-fags ejendom i 2 etager, som har gadenummer 10. Den yderste del af huset, til venstre, er en smule højere end resten, hvor taget muligvis er udnyttet til en tagterrasse. Den lidt højere del er måske rester af et ældre trappetårn. Bygningens underste vinduer er gemt bag kraftige gitre.

Det samme gælder nabohuset, som ligeledes har 2 etager, men er en noget lavere bygning, der ligesom den forrige er i noget slidt stand. Her er 3 fag, men ingen indgang ud til Via Jandolo. Denne ejendom er hjørnehus til den fra syd kommende Vicolo di Santa Maria in Cappella, hvor også indgangen findes i nr. 13.

Ejendommen på det modsatte gadehjørne, mod nord, har facader ud mod Via Jandolo og Via di Pietro Peretti, hvor også indgangen findes. Det er et nydeligt, omend ikke så velholdt, palæ fra 1900-tallet i den stil, som italienerne kalder "liberty", men også kendes som Art Nouveau eller Jugendstil. Huset har 4 etager og en høj kælder. Facaden har travertinfliser forneden og derpå et højt stykke med stuk, som er mønstret med striber. I dette sidder de 5 stueetagevinduer med brede, buede overkarme. Ovenover er facaden pudset i en lys farve og alle vinduer er på de forskellige etager udsmykket på forskellig vis. Rammerne om førstesalens har sidesøjler og felter herover med farvede mosaik indlagte felter under vandrette overliggere. Andensalens vinduer har en underkarm båret på små konsoller og toppes af en liste med stukrelieffer, mens trediesalens vinduer faktisk er små, brede balkoner med franske altaner, alle i brede stukrammer. Tagudhænget er meget bredt og båret af talrige snoede metalarme. Huset har ud mod Via Peretti 3 fag med samme udseende, samt en hoveddør.

Via Augusto Jandolo slutter her - med Via di Pietro Peretti til venstre og Vicolo di Santa Maria in Cappella til højre - og lige overfor muren, der beskytter forpladsen til den lille, gamle kirke Santa Maria in Cappella.

 

 

Litteratur om Via Augusto Jandolo:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1982.
- Rione XIII, Trastevere, del 3: side 172, 192, 200.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 34 (før de nyeste fund).
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Vol. II: Roma, Newton & Compton editore, 1. edizione, 2004.
- side 679.

Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Kort over området
Tilbage til turen
Fotos fra turen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.8.2017 og sidst opdateret d. 4.8.2017