ANNAS ROM GUIDE
Via Parigi

er en mindre og nyere gade (indviet 1959), som ligger på Esquilin ved de gamle Diocletian's Termer. Den forbinder Via Vittorio Emanuele Orlando mod sydvest med Via Pastrengo mod nordøst og krydses omtrent midtvejs af Via Giuseppe Romita.

Gaden starter omtrent overfor Galleria Esedra og hernede står en antik søjle med en rå og upudset overflade fra Kejser Claudius' tid. Søjlen er opsat i 1961 til vidne om at Rom og Paris blev "venskabsbyer". Søjlen symboliserer Rom og det sorte metalskib på toppen Paris, som på italiensk hedder "Parigi". Indskrifter fortæller om begivenheden.

Til højre er der i fortovet en stor inskription på latin med det samme emne: "Novam insignemque viam - eximiis antiqui aevi monumentis - continentem - Lutetiae Parisiorum - geminae veluti sorori - faustissime sibi ante triennium - coniunctae - studiose nuper dicatam - solemni ritu publicae commoditati - patefecit III Kal Maias Anno Domini - MDCCCCLVIIII".

I starten af gaden ligger på samme side en del af det store Grand Hotel, som har indgang fra Via Vittorio Emanuele Orlando, det var herinde at 1700-tallets stoftrykkeri "Fabbrica delle Calancà" - og endnu tidligere vingården "Vigna dei Panzani" - lå. Og længere fremme på denne side ligger et hus fra 1958 bygget af den torinesiske arkitekt Alberto Resa.

Den anden side af Via Parigi støder op til de gamle ruiner af Diocletian's Termer, der i tidens løb har været genbrugt til mange formål. På hjørnet ligger den ottekantede hjørnebygning fra Termeanlægget's centralkompleks, den har blandt andet været brugt som planetarium i tidens løb og huser idag nogle af Museo Nazionale Romano's samlinger.

Den samme bygning indgik også i Pavernes kornmagasiner, som først blev indrettet af Pave Gregor XIII (1572-1585) og senere udvidedes af Pave Paul V (1605-1621). De oprindelige termemure bevaredes og de kan idag ses, gennemhullet af vinduer og indgangsdør og forsynet med en inskription med Pavens våbenskjold og Annona'ens mærke: overflødighedshorn og kornaks. Man veg heller ikke tilbage fra at fjerne en af Termebygningens endnu stående halvrunde mure. Den blev rekonstrueret og genopbygget i 1930'erne ved siden af indskriften fra Granaio Paolino og Pave Paul V's våbenskjold: "Paulus V Pont Max - Adversus Maiora Subsidia Preparans Nova - Haec Horrea - Veteribus Adiecit Ann MDCIX Pont Sui V", der ses ved Via Parigi.

Lige ved siden af ses facaden til den lille kirke Sant'Isodoro alle Terme, som Pave Benedikt XIV lod opføre i 1754 i et af rummene i Granaio Paolino. Kirken selv blev senere nedrevet.

Via Parigi munder ud i Via Pastrengo overfor den ene side af den store ministerie-bygning "Ministero delle Finanze".


Litteratur om Via Parigi:
Caiola, Antonio Federico: Piazza della Repubblica. (Comune di Roma, Assessorato alla Cultura, Centro di Coordinamento Didattico). Fratelli Palombi Editori, 1996.
- side 34ff.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton Editori, 2001.
- side 1089f.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om Rom
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 6.7.2003