ANNAS ROM GUIDE
Festa de Noantri

Den 16. Juli fejrer beboerne i Trastevere "Festa de Noantri" ("Vores egen fest").

Denne fest, som strækker sig over 2 uger, starter med religiøse optog og slutter med markedsgøgl, omrejsende tivoli og festfyrværkeri på Aventin. Den har sit udspring i festen for Madonna del Carmine, det særlige Madonna-billede, der tilbedes af Karmeliter-Ordenen og netop fejres på denne dag rundt omkring i Rom.

Madonna del Carmine er særligt elsket i Trastevere, hvor hun kaldes "Madonna de noantri", "Vores egen Madonna" (i modsætning til de andres), og hun er her en bemalet cedertræsstatue af Jomfru Maria, som findes i Kirken Sant'Agata på Via della Lungaretta.

Statuens historie er ganske særlig: det fortælles, at der i 1535 var et forfærdeligt uvejr, som rasede over området omkring Tiberens munding. Da uvejret var ovre, fandt nogle sømænd en træstatue i floden ud for Fiumicino. De tog den op og så, at det var en statue af Jomfru Maria, og de bragte den derfor ind til byen, hvor de overlod den til Karmeliter-munkene ved Kirken San Crisogono i Trastevere, der straks af måden, på hvilken statuen var udstyret og bemalet, kunne se at det drejede sig om en Madonna del Carmelo (Jomfru Maria af Karmels Bjerg), også kaldet Madonna del Carmine.

På grund af omstændighederne ved fundet af statuen kaldte trasteverinerne den for "Madonna Fiumarola" ("Madonna fra floden") og denne Madonna blev beskytter for befolkningen i Trastevere.

I begyndelsen af 1600-tallet lod Kardinal Scipione Borghese bygge et særligt kapel, hvor Madonna Fiumarola blev opstillet. I 1890 blev denne bygning imidlertid revet ned, da Viale Trastevere (dengang kaldet Viale del Re) skulle anlægges.

I nogen tid herefter "boede" Madonna Fiumarola i Kirken San Giovanni dei Genovesi, indtil hun "flyttede" over i Kirken Sant'Agata, hvor hun stadig befinder sig til daglig.

Men i anledning af Festa della Madonna del Carmine bliver Madonna Fiumarola, der af trasteverinerne kærlig kaldes "Madonna de noantri", taget frem og båret i procession gennem bydelen. Festen finder sted en lørdag omkring den 16. Juli og Jomfru Maria iklædes kostbare stoffer og smykker, som er givet hende af de troende.

I processionen deltager de forskellige religiøse broderskaber, medlemmer af menighederne og af foreningen "I Fedeli di Vitorchiano", som bærer en særlig dragt. Processionen anføres af medlemmer af det beredne politi og både en stor menneskemængde samt øvrighedspersoner, heriblandt Roms borgmester, deltager.

Processionsruten går fra Kirken Sant' Agata forbi kirkerne Santa Maria della Luce, San Giovanni dei Genovesi, Santa Maria del Orto, San Francesco a Ripa og San Pasquale til San Crisogono, hvor statuen bliver stillet til skue i den næste uge ("l'ottavario dell'adorazione"), og festen fortsætter derefter i Trastevere de følgende dage under navnet "Festa de noantri" med markedsgøgl, omrejsende tivoli og boder med alskens slik og den traditionalle "porchetta", helstegt gris på spid, hvoraf der skæres skiver, som fortæres på brød, mens man går rundt mellem de mange fornøjelser og tilbud.

Når ugen er til ende, bærer en ny procession Madonna de Noantri fra San Crisogono ned til Tiberen og til Santa Maria in Trastevere, hvor statuen atter står en uge til skue.

Endelig afsluttes denne uge med en sidste procession, denne gang på floden, hvor statuen bringes ombord på en motorbåd oppe i nærheden af Villa Giulia (nord for Piazza del Popolo). Båden sejler nu med Madonna de Noantri i stævnen og fulgt af en række andre fartøjer ned ad floden, mens tilskuere flokkes på broerne og gaderne langs floden. Til slut bringes statuen tilbage til Santa Maria in Trastevere for dagen efter af vende hjem til Sant'Agata igen.

Men inden da afluttes festen søndag aften med et festfyrværkeri på Aventin.

Se beskrivelse af og billeder fra Festa de noantri et lille stykke nede på siden Romeartlover: http://www.romeartlover.it/Noantri.htmlLitteratur om Festa de Noantri:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 451.
Romeartlover: http://www.romeartlover.it/Noantri.html.
RomaSPQR: La festa de Noantri.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.3.2006 og sidst opdateret d. 11.4.2011