ANNAS ROM GUIDE
Lucina - kristen matrone

Den romerske matrone Lucina var enke efter Marcus og moder til Præsten Johannes, som var meget knyttet til Pave Marcellinus (296-304).

I årene fra 303 til 308 foregik der nogle voldsomme forfølgelser af de kristne i Romerriget og her hjalp Lucina sin søn og Paven med at sørge for at de mange henrettede martyrer fik en kristen begravelse på de kristnes særlige begravelsessteder rundt omkring i udkanten af byen.

Lucina gav sine ejendele til Kirken, hun ejede tilsyneladende flere ejendomme i Rom, blandt andet en ved Via Lata, nutidens Via del Corso, hvor hun husede Pave Marcellus I (som nogle gange forveksles med Pave Marcellinus, hvorfor de samme legender i visse tilfælde fortælles om begge paverne).

Paven forsøgte, efter at de voldsomme kristenforfølgelser under Kejser Diocletian var ophørt, at reorganisere Kirken og disse forsøg pådrog ham den nye Kejser Maxentius' modvilje. Han blev derfor arresteret og dømt til at tjene som stalddreng i det "Catabulum", som lå tæt ved Lucina's hus.

Et "Catabulum" var stalde og oplagringsplads for varer i forbindelse med tidens "postvæsen" og her måtte Marcellus arbejde i 9 måneder, indtil det lykkedes de øvrige præster at få ham løsladt. Han flyttede da ind i Lucina's hus, som han indrettede til "titulus", huskirke.

Efter Marcellus I's død sørgede Lucina sammen med sin søn Præsten Johannes for hans begravelse i Priscilla's Katakomber.

Da Johannes døde martyrdøden sørgede Lucina (nogle kilder siger sammen med Pave Marcellinus, men der er megen forvirring om årstal og navne i disse legender!) for at han blev begravet ved Clivum Cucumeris, en begravelsesplads ved Via Salaria omkring nutidens Via Bertoloni ude bagved Villa Borghese.

Lucina selv siges at være blevet begravet samme sted. Hun skal også have haft en ejendom midt ude på landet ved den 7.mil på Via Ostiensis, som også blev brugt til begravelsesplads, da man senere flyttede flere af martyrgravene væk fra bymidten for at forhindre rasende hedenske romeres ødelæggelse af dem.


Litteratur om Lucina:
Gigli, Laura: San Marcello al Corso (Le chiese di Roma illustrate). Fratelli Palombi Editori, 1996.
- side 13-15.
Salvetti, C. Bernardi: Santa Maria degli Angeli alle Terme e Antonio Lo Duca. Desclee & C. editori, 1965.
- side 51.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.29.3.2003