ANNAS ROM GUIDE
Lucius Accius - romersk digter

ca. 170 før Kristus - 1.årh. (ca.90-85) før Kristus

Lucius Accius var en romersk digter, som blandt andet omtales af Cicero, der kendte ham personligt.

Accius var født omkring år 170 før Kristus i Pesaro i Umbrien. Han skrev digte og tragedier, hvoraf der er bevaret fragmenter af omkring 45 navngivne værker. Han var inspireret af den græske tradition og tragedierne er opbygget efter græsk forbillede, hvis de ikke ligefrem er gendigtninger. Han skrev også teaterhistoriske essays og mindre værker om sprog og ortografi.

Sin forkærlighed for det græske delte Accius med sin patron, konsulen og hærføreren Decimus Junius Brutus Callaicus, der efter sine sejre i Galicien i år 137 vendte hjem til Rom, hvor han i år 133 lod opføre et Tempel for Mars i området vest for Circus Flaminius, hvor Kirken San Salvatore in Campo nu ligger.

Tempelkomplekset, der blev rejst for det krigsbytte, som Decimus havde hjembragt, var tegnet af den kendte græske arkitekt Hermodorus fra Salamis, bygget i græsk stil med søjler hele vejen rundt og forsynet med store statuer af Mars og Venus, udført at den berømte billedhugger Skopas. Over indgangen opsattes en mindeindskrift, som Accius var blevet anmodet om at forfatte.

Accius blev tilsyneladende ret gammel. Inden hans død havde Marcus Tullius Cicero haft lejlighed til at møde ham og da denne er først født i år 106 før Kristus, hvor Accius altså ville have været omkring 64 år, har man formodet, at digteren har levet til et godt stykke ind i det næste århundrede.

Litteratur og links om Lucius Accius:
Ciceros filosofiske skrifter / ved Franz Blatt, Thure Hastrup og Per Krarup. - Bind V. - København: Gad, 1972.
- side 505.
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
- side 21.
Smith: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, vol.1, page 509. : The Ancient Library.
Wikipedia (engelsk tekst): Lucius Accius.
Wikipedia (italiensk tekst): Lucio Accio.
Wikipedia (tysk tekst): Lucius Accius.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.12.2014