ANNAS ROM GUIDE
Alessandro Lancia - romersk embedsmand ved Curien

midten af 1500-tallet

Vi kender ikke meget til Alessandro Lancia's liv - udover at han var ansat ved Curien og Pave Paul III's hof som "cortigiano": "hofmand". Det lader til, at han passede embedet vel - ja, Delli (se litt.note forneden) formulerer det ligefrem således: ""(Han) var i den grad blandt Pavens foretrukne og overøst med begunstigelser, at han var i stand til at købe sig dette hus, hvor han i taknemmelighed lod male Pavens familie-våben, Farnese-liljerne, på facaden." - Begunstigelserne må formodes at have været i form af "fede" embeder med betydelige afkast.

Paul III var Pave i perioden 1534-1549 og det må derfor have været på dette tidspunkt, at Lancia købte og opførte sit hus, som stadig er typisk for de huse, som byggedes i 1500-tallets Rom. Det havde oprindeligt 2 etager: en stueetage med indgangsdør, hvorover ejerens navn var indhugget, og en portbue; samt en førstesal med smukke høje vinduer. Øverst var der en loggia med 2 buer båret af 3 søjler. Den er idag tilmuret og der er yderligere bygget en etage til ovenover. Huset står stadig i Via di San Salvatore in Campo.

Lancia fulgte også tidens strømninger ved at lade hele facaden bemale med grenranker, guirlander, amoriner, vaser, altre og Medusa- og løvehoveder En del kan stadig ses idag, men det meste er efterhånden forsvundet.

facaden lod Lancia også male sit motto: "Vive pie ut solitus; vive div ut meritus" : "Lev fromt som du plejer, lev længe som du fortjener". Denne dekoration er desværre også forsvundet.

 

 

Litteratur om Alessandro Lancia:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 776.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I. - 3. edizione / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1980. ------- side 38-40.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 216.
Ridolfini, Cecilia Pericoli: La case romane con facciate graffite e dipinte. Catalogo a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. Amici dei Musei di Roma. Roma, Palazzo Braschi, 1960.
- side 70.
Info.roma.it: Palazzetto Lancia.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.12.2014 og sidst opdateret d. 5.12.2014