ANNAS ROM GUIDE

Casa di Alessandro Lancia - "Palazzetto Lancia"

Se nr. 33 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Via di San Salvatore in Campo. cop.Leif Larsson........Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

I Via di San Salvatore in Campo nr.43 står et gammelt hus fra 1500-tallet med rester af den oprindelige bemalede facade.

Huset tilhørte dengang en vis Alessandro Lancia, som var hofmand ved Pave Paul III's hof i perioden 1534-1549. Hans navn fremgår af indskriften på den vandrette frise i travertin over døren til venstre:

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Over denne dør sidder et rundt vindue i travertinramme, som giver lys til trapperummet bagved. Til højre for døren er der en stor portbue, som idag er lukket af.

Huset består blot af 2 fag vinduer, men disse er placeret forskelligt på de forskellige etager. På førstesalen er de anbragt helt ud ved hushjørnerne, på andensalen symmetrisk midt på facaden, så der er dannet 3 lige store felter til bemalingen. På trediesalen, som er let tilbagetrukket og tilbygget senere, sidder vinduerne som på etagen under.

Oprindeligt har huset altså kun haft 2 overetager og kun førstesalen havde vinduer indrammet af flade søjler, der bærer harmoniske buer. En vandret gesims løber over hele facaden under disse vinduer og ligeledes under andensalens vinduer. Men disse er indsat i brede tilmurede nicher. Her var der fra starten en åben loggia, hvor 3 brede murstykker bar 2 åbne buer.

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Hele facaden var som nævnt dekoreret med malerier i gule, røde og okker nuancer. På stykket mellem stueetagen og førstesalen var der en bred frise med guirlander af blomster og grene mellem små amoriner og vaser. Idag er kun de oprindelige hjælpestreger tilbage:

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson
Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Mellem førstesalens vinduer sad et stort maleri med Pave Paul III's våbenskjold, Farnese-liljerne, foran et draperi og under en hjelm. Også denne dekoration er desværre i meget dårlig stand idag. Under våbenet kunne man tidligere læse indskriften: "Vive pie ut solitus; vive div ut meritus" ("Lev fromt som du plejer, lev længe som du fortjener"). Over vinduerne ses under den næste etageadskillelse resterne af endnu en bemalet frise med samme motiv som den nedenunder, men med i midten et alter med hellig ild:

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

På de firkantede sidestykker, som bar loggiabuerne, og på de trekantede murstykker ovenover var der malet Medusahoveder og løvehoveder:

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson
Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Ejendommen blev restaureret i 1958, men er idag i miserabel stand igen. I kældrene til dette hus og naboejendommene gemmer sig rester af et antikt Tempel for Guden Mars.

Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson ......... Casa di Alessandro Lancia. cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

 

Litteratur om Casa di Alessandro Lancia:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 776.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I. - 3. edizione / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1980. ------- side 38-40.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 216.
Ridolfini, Cecilia Pericoli: La case romane con facciate graffite e dipinte. Catalogo a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. Amici dei Musei di Roma. Roma, Palazzo Braschi, 1960.
- side 70.
Info.roma.it: Palazzetto Lancia.
Romeartlover: Casa di Alessandro Lancia.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.12.2014 og sidst opdateret d. 5.12.2014