ANNAS ROM GUIDE

Casa Ricci ved S. Giovanni in Ayno

--- Via di Monserrato nr. 123-125 ---

Se nr. 68 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I kvarteret Rione Regola står i Via di Monserrato  nr. 123-125 et mindre, gammelt hus, der på et tidspunkt har tilhørt Ricci-familien og på et tidspunkt har været bolig for sognepræsten ved Kirken San Giovanni in Ayno i nabobygningen.

Det drejer sig om en mindre bygning, i kun 3 etager og med 4 vinduesfag på første- og andensalen, mens der i stueetagen kun findes 3 åbninger, i hver side (nr. 123 og nr. 125) firkantede portåbninger, og i midten (nr. 124) en høj portal indrammet af en bue i stenkvadre. Facaden, stukrammer om porte og vinduer, samt smalle etageadskillelsesbånd er alle pudset op i en okker farve.

Egentlig er ejendommen, som tidligere hørte til Palazzo Ricci, sammenbygget af 2 smallere huse, hvilket kan ses af en svag højdeforskel i vinduesrækkerne og taget. 

Det er den højre del af huset, som engang tilhørte San Giovanni in Ayno, der her i stueetagen havde et rum anvendt til sakristi og på førstesalen sognepræstens bolig.   

Edicola med Madonna og Barnet over gadens nr. 125 - cop.Leif Larsson
Edicola med Madonna og Barnet over nr. 125 - cop.Leif Larsson

Over nr. 125 sidder et meget stort gadealter i en kraftig stukramme med solstråler og englehoveder omkring et ovalt maleri af Madonna med Barnet, fremstillet som en Madonna del Buon Consiglio.

I 1552 -1571 blev Kirken overladt til lægbroderskabet Compagnia dell'Orazione e Morte, før dette i 1576 flyttede til Santa Caterina della Rota og senere til Santa Maria dell'Orazione e Morte i Via Giulia. Broderskabet lod den gamle kirke restaurere sammen med det hus, som sognepræsten beboede. 

 

Litteratur om Casa Ricci ved S. Giovanni in Ayno:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
www.borgato.be: Via di Monserrato.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.4.2021